„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea”, a declarat ministrul Cîmpeanu, la Digi24.
Potrivit ministrului, în ultima săptămână au fost infectați 27.000 de copii cu COVID, „mare parte fiind depistați la testele pe bază de salivă, care, în sfârșit, au început să funcționeze în școli”.
Ministrul a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale.
„Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă se pune problema unei relaxări în ceea ce priveşte păstrarea şcolilor deschise, Sorin Cîmpeanu a răspuns:
„Nu e vorba de o relaxare care să privească numai şcolile. Atunci când estimezi că 60% din populaţia UE, alţii estimează mai mult, alţii spun că într-un an de zile cu toţii 100% vom trece prin această boală trebuie să iei măsuri adecvate, nu este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică şi socială”, mai spus Sorin Cîmpeanu.
Deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică nu mai ține cont de rata de incidență a infectărilor din localitate și nici de rata de vaccinare a personalului din învățământ, începând cu 17 ianuarie. În schimb, dacă gradul de ocupare a paturilor cu pacienți COVID din spitale va atinge pragul de 75%, atunci școlile vor trece în online. Primul județ care poate ajunge la acest prag este Cluj.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro