„Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a făcut deja recurs la o primă decizie a instanței. Există interesul, prin această susținere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului, trebuie să plătească”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Oradea.
UEFISCDI este organismul din Ministerul Educației unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, din punctul de vedere al formei, înainte de fi înaintate Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singurul care poate analiza dacă suspiciunile se verifică sau nu.
Din cele nouă sesizări depuse pentru verificarea tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, UEFISCDI a respins șase, invocând lipsa unor elemente de formă din formularul de sesizare și le-a admis pe cele trei a căror anulare a obținut-o Nicolae Ciucă prin decizia de la Curtea de Apel atacată acum de ministerul condus de Sorin Cîmpeanu.
Pe site-ul Curții de Apel București apare mențiunea că recursul depus de UEFISCDI a fost înregistrat pe 22 iulie, potrivit Ebihoreanul. Așadar, Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să analizeze dacă sesizările privind plagiatul premierului merg mai departe sau sunt respinse definitiv.
Întrebat la Oradea cum se simte că face parte dintr-un guvern condus de o persoană acuzată de plagiat, Sorin Cîmpeanu a declarat marți că se simte „ca o persoană care își dorește ca adevărul să iasă la iveală”.
Acuzațiile de plagiat la adresa premierului
Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit pe 18 ianuarie, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
În luna martie, Emilia Șercan arăta în PressOne că premierul Nicolae Ciucă a blocat în justiţie analiza de plagiat a tezei sale de doctorat.
Din cele nouă sesizări depuse pentru verificarea tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, Unitatea Executivă din Ministerul Educației, unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, a respins șase, invocând lipsa unor elemente de formă din formularul de sesizare și a admis alte trei.
Judecătorul Marius Iosif a anulat, printr-o decizie pronunțată pe 21 iunie, cele trei sesizări înainte de a ajunge pe masa CNATDCU. Ulterior, el avea să se pensioneze. În motivarea deciziei pronunțate, magistratul afirmă că „pentru a face o analiză independentă şi obiectivă a sesizărilor, articolul apărut în presă, care, în opinia autorilor, are rol atât de sesizare, cât şi de motivaţie, dar şi de anexe, după caz, nu este suficient pentru analiza cerută de lege”.
G4Media a dezvăluit că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost „direcționat” prin metoda „coperta” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif.