Asta în condițiile în care anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, vor fi cazați mai puțini studenți în cămine, iar unele universități le solicită acestora un test COVID negativ.
”În universităţile româneşti, în anul universitar trecut, au fost cazaţi aproape 100.000 de studenţi. În momentul de faţă, problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem, extrem de acută. În primul rând, va trebui să cazăm mai puţini studenţi, pentru a asigura regulile de distanţare.
În al doilea rând, unele universităţi, precum este cea pe care o conduc – USAMV Bucureşti, au decis deja că vor caza doar studenţi care vin cu un test COVID negativ. Vor fi primiţi în campus, vor fi cazaţi doar în măsura în care testul COVID va fi negativ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
”Discutăm de acoperirea costurilor de testare pentru studenţii USAMV Bucureşti care vor fi cazaţi. Gândiţi-vă că este vorba despre sume foarte mari pentru o singură testare. Cazarea se face în zilele de 28 şi 29 şi 30 septembrie. Deci, pe parcursul a trei zile, vor fi testaţi toţi studenţii care au cereri de cazare”, a adăugat preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Conform lui Sorin Cîmpeanu, dacă sunt 10.000 de studenți, la un cost de circa 100 de euro pe test, înseamnă 1 milion de euro – o singură testare.
”Dacă se va solicita testarea la intervale mai mult sau mai puţin distanţate, mă tem că nu vor exista resurse pentru acoperirea acestor costuri nici din partea universităţii, nici din partea studenţilor, în mod evident. Aceasta este o altă particularitate”, a susţinut rectorul.
Sorin Cîmpeanu a mai precizat că cele mai multe universităţi au luat decizia de a face exclusiv cursuri online, mare parte din seminarii vor fi susţinute tot pe internet, iar pentru aplicaţii, lucrări practice, laboratoare şi proiecte va fi prezenţă fizică.
Cîmpeanu a mai afirmat că cea mai mare parte a universităţilor vor deschide anul universitar în ziua de 26 septembrie şi în ziua de 1 octombrie, însă există şi universităţi care vor deschide anul universitar pe 14 septembrie, odată cu învăţământul preuniversitar, amintind de universităţi din Târgu Mureş, Iaşi şi din Constanţa.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro