Întrebat, vineri seara, la Antena 3, care este perspectiva pentru următorul an școlar, ministrul a răspuns că speranța este să nu existe un alt val al pandemiei.
„Sunt convins că pe 13 septembrie – pentru că aceasta este ziua de începere a cursurilor – vom putea să începem școala normală cu prezență fizică, fără a avea școli în care să se impună un regim de predare online din cauza ratei de infectare crescută”, a spus Cîmpeanu.
Ministerul Educației se pregătește „puternic” pentru digitalizarea educației, mai afirmă Sorin Cîmpeanu.
„Sunt convins că vor fi situații în care, acolo unde vor fi întrunite toate condițiile și mă refer la conectivitate, la disponibilitatea echipamentelor și la pregătirea adecvată a cadrelor didactice pentru predarea online, în funcție de specificul disciplinei, se vor putea susține și ore online, de data asta voluntar, fără a fi obligat cineva, ci doar cei care doresc să promoveze acest sistem de învățământ. Pentru că unul din punctele bune pe parcursul acestei pandemii a fost îmbunătățirea abilităților digitale ale elevilor și profesorilor și conștientizarea importanței predării digitale, acolo unde se potrivește”, a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul se declară pregătit ca în toate școlile, liceele și universitățile să înceapă în forță cursurile cu prezență fizică, dar, pentru că este nevoit să ia în considerare și alte variante, va cere ca în contractul de școlarizare să fie prevăzută situația în care, dacă va mai exista o perioadă de predare online, să se accepte, de la bun început, „să lucrăm cu camerele deschise”.
În prezent, orele se desfășoară două scenarii, în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate. Mai precis, dacă depăşeşte 1/1000 de locuitori orele se desfășoară în modul online cu excepția claselor terminale și a celor din ciclul primar, iar sub 1 caz la mie toți elevii merg la școală, cu excepția care motive medicale.