Oficialul guvernamental a precizat, în acest context, că în prezent 99,3% dintre elevi pot merge la școală cu prezență fizică.
„Este rezultatul infectărilor din partea de final a vacanței de vară, nu au nicio legătură cu școala. Infectările care vor fi generate de deschiderea școlilor vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie. Este vorba de peste 1.000 de infectări în rândul elevilor și de peste 700 de infectări în rândul personalului didactic și didactic auxiliar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, menționând că aceste cazuri au fost depistate „în urma apariției de simptome care au fost urmate de testare”.
Ministrul a adăugăt că această situație confirmă faptul că tulpina Delta „este și mai contagioasă și afectează și tinerii”.
„Este un motiv în plus pentru respectarea cât mai riguroasă a regulilor sanitare, un motiv în plus pentru mobilizarea la vaccinare în școli, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor, chiar dacă profesorii sunt cea mai numeroasă categorie profesională vaccinată”, a mai spus Cîmpeanu.
Astfel, ministrul Educației a făcut apel la părinți să nu-și trimită copiii în colectivitate dacă observă că aceștia au cele mai mici simptome care ar putea fi asociate cu COVID-19.
În prezent, în 13 localități din țară sunt se fac cursuri online.
Sorin Cîmpeanu: „Școala online va fi pe o perioadă scurtă”
Întrebat dacă poate da garanții că, în acest an școlar, învățământul online nu se va întinde pe o perioadă foarte mare de timp, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Am văzut că și dr. Raed Arafat a declarat că școlile trebuie să se închidă ultimele și să se deschidă primele. Învățământul online trebuie să fie evitat la maximul posibil și prezența fizică trebuie să fie susținută în școală pentru a nu continua cu aceste pierderi. Nu numai eu susțin acest lucru. Da, școala online va fi pe o perioadă scurtă, doar acolo unde rata de infectare de 6 la mie va fi depășită”.
Totodată, ministrul a subliniat că dacă regulile sanitare nu vor fi respectate și nu va fi înțeleasă importanța vaccinării, este posibil ca scenariul anunțat la începutul lui septembrie să se confirme, iar în a doua jumătate a lunii octombrie, în București „să ajungem la pragul de 6 la mie, de la care, din păcate, școlile vor trebui să treacă în online”.
Potrivit datelor anunțate vineri de Ministerul Educației, după prima săptămână de școală a fost confirmată infectarea cu coronavirus la 1.091 de preșcolari/elevi și 604 de angajați din învățământ.