Ministerul Educaţiei a transmis „că, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv și a explicat pe rând, la Antena 3 şi Digi24, ce urmează în cazul celor raportaţi pozitiv.
Primele două cazuri pozitive au fost la doi elevi din Capitală, unul la liceul Caragiale, altul la Şcoala 81. Cîmpeanu a precizat că DSP a contactat părinţii pentru efectuarea testelor PCR, însă aceştia făcuseră deja testul. Potrivit ministrului, DSP asigură gratuit efectuarea testelor PCR.
De asemenea, elevii depistaţi pozitiv intră în izolare pentru două săptămâni, dacă nu fac un test PCR care să confirme sau să infirme rezultatul.
„Mă interesează să ştiu că părinţii raportează când e un rezultat pozitiv. Fiecare raportare poate salva un copil, care are şansa să primească tratament înainte de a dezvolta o formă mai gravă”, a declarat el.
Cîmpeanu a spus apoi de ce, din punctul său de vedere, nu sunt necesare condiții speciale pentru efectuarea acestui test și nici nu se impune să fie făcut de un cadru medical.
Testarea pe bază de salivă nu se raportează în Corona Forms. Nu e un act medical. Poate fi administrat şi de către persoane fără competenţe medicale. Este un act pe care îl putem asemnăna, daca vreţi, cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor.
Sorin Cîmpeanu:
„Testul de sarcină nu este verificat din punct de vedere al condițiilor sterile, nici al altor condiții. Nici tăiatul unghiilor, dacă îmi permiteți să duc în derizoriu puțin, nu este un act medical. Nu te verifică nimeni. La fel este și testul de salivă. Important este ca acest test pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor și personalului din învățământ pentru a avea un mediu mai sigur în școli, pentru a le putea ține deschise”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3, conform Hotnews.
Ministrul educaţiei a mai spus că, în scurt timp, elevii vor depăşi media naţională la vaccinare.
Legat de introducerea certificatului COVID în şcoli, pentru personal, Cîmpeanu a spus că, personal, merge pe prevenţie şi nu susţine condiţionarea accesului la educaţie în niciun fel.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro