„Eu sunt dator să atrag atenția celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerului Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul se referă la partea de procedură stabilită de Ministerul Sănătății care prevede că „Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program”.

„Personal medical în cele mai multe dintre școli nu există”, a spus, în contextul anunțului testării elevilor în clase, și medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, pentru Digi24.

Explicații între ministere

Afirmațiile lui Sorin Cîmpeanu vin în ziua în care Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să explice în mod clar felul în care se vor face testele rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19 la elevi.

Concret, Ministerul Educaţiei vrea să afle dacă testele antigen pe bază de salivă pot fi administrate elevilor inclusiv acasă, sub supravegherea părinţilor. Dacă răspunsul va fi afirmativ, „acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției”, se arată în comunicatul de luni seară, 15 noiembrie, al instituției conduse de Sorin Cîmpeanu.

De altfel, vineri, 12 noiembrie, și medicii din școli declarau că ar fi mai bine ca testele să fie efectuate acasă, de părinți, nu la școală. Președinta Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Daniela Rajka, a declarat potrivit Edupedu că testarea elevilor suspecți în instituția de învățământ ar crește riscul de răspândire a virusului.

Instrucțiunile privind testarea în școli a elevilor, cu teste antigen rapide din probe de salivă, au fost emise de Ministerul Sănătății vineri, 12 noiembrie.

Peste un miliard de lei va plăti statul român pentru 70 de milioane de teste de salivă care vor fi efectuate în şcoli. Însă rezultatele testelor de acest tip nu sunt recunoscute de lege, a stabilit recent Tribunalul Bucureşti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News