„Înțelegem îngrijorările manifestate de Consiliul Național al Elevilor. Sunt peste 13.000 de elevi și preșcolari, sunt peste 4.000 de angajați infectați, situația este foarte gravă și îngrijorătoare. Însă solicitarea pe care o fac nu o înțelegem. Toate deciziile școlii se iau în interesul școlii și al elevului în echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație”, a explicat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că ordinul comun semnat de ministerele Educației și Sănătății oferă deja școlilor, împreună cu DSP, posibilitatea de a decide trecerea în regim online indiferent de rata de incidență.
„Ministerul Educației a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătății ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a sublliniat ministrul.
Cer (Federația părinților și Consiliul elevilor – n.r.) ceva ce există. Înaine de a cere, întotdeauna, ca ministru al Educației, o să recomand să citești. Dacă citești cele 14 pagini ale ordinului comun de ministru, găsești răspunsul la întrebări. Nu e nevoie să ceri ceva ce există deja.
Sorin Cîmpeanu:
Ministrul educației a vorbit și despre folosirea testelor de salivă în școli.
Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit sâmbătă, 9 octombrie, și au adoptat Hotărârea nr. 83, prin care se aprobă folosirea testelor de salivă în școli. Vor fi achiziționate 70.000.000 de teste.
„Agenția Națională a Medicamentului a elaborat cerințele de reglementare și cerințe minime de performanță, iar Ministerul Educației a transmis către DSU numărul de beneficiari pe fiecare județ în parte. Aceste teste vor trebui să ajungă cât mai repede în școli. Vor fi utilizate pentru testarea la nivel de screening a tuturor preșcolarilor, elevilor, profesorilor și personal didactic auxiliar. Este vorba de peste 3 milioane de persoane”, a explicat ministrul educației.
În paralel se folosec testele antigen rapide pentru a confirma un caz pozitiv, întrucât cele pe bază de salivă nu pot fi raportate în Corona Forms, a explicat ministrul.
Introducerea testelor de salivă în școli fusese recomandată de CNSU încă din 30 septembrie, după ce testele rapide antigen s-au lovit de o reticiență puternică în rândul părinților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro