De luni, 17 ianuarie, toate școlile din România vor putea funcționa cu prezență fizică, mai puțin clasele care au trei cazuri de COVID timp de șapte zile consecutive și care trec în online. Asta pentru că deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezență fizică nu va mai ține cont de rata de incidență a infectărilor din localitate și nici de rata de vaccinare a personalului din învățământ.
Se va ține cont, în schimb, de gradul de ocupare a paturilor cu pacienți COVID din spitale, din fiecare județ. Pragul impus este 75%, iar acesta nu este atins în prezent în niciun județ al țării, potrivit lui Cîmpeanu.
Noile măsuri au fost cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Cîmpeanu și Rafila, după ce aceastea fuseseră propuse ieri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
„Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul, rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 5 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70 la sută”, a spus Sorin Cîmpeanu.
„În prezent, dată fiind specificitatea variantei OMICRON, s-a propus, s-a explicat, s-a analizat în profunzime schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, toate școlile și grădinițele din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică”, a adăugat el.
Când intră elevii în online
Ministrul a detaliat și măsura care prevede suspendarea activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile consecutive.
Se păstrează regulă a intrării în online a întregii școli, atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:
Potrivit ministrului, suspendarea activității fizice în clasă se va face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii respective, iar suspendarea întregii școli prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
„Trec în online toate școlile și grădinițele dintr-un județ atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ”, a mai spus ministrul PNL al Educației.
Rafila: Gradul mediu de ocupare al paturilor COVID la nivel naţional, 16%
Prezent la aceeași conferință alături de liberalul Sorin Cîmpeanu, ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că „trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică”.
„Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată în ceea ce privește funcționarea școlilor. Ne dorim, așa știu, cel puțin, din tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, să menținem școlile deschise”, a afirmat Rafila.
„Nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică, dar și de particularitățile noi ale tulpinii OMICRON, care au schimbat tablouri, dacă vă uitați ce se întâmplă și în România și în alte țări, față de trecut”, a adăugat el.
Rafila a precizat că gradul mediu actual de ocupare al paturilor COVID în România este 16%, iar cel mai mare este în județul Suceava, anume 34%. Rafila a subliniat că speră ca rata de ocupare de 75%, care ar însemna trecerea școlilor în online, „să fie cât mai întârziată sau deloc”.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro