Precizările ministrului vin în contextul în care ieri, 10 ianuarie, a anunțat, într-o conferință de presă transmisă de televiziuni, că începând de lunea viitoare, vor trece la cursuri online școlile și grădinițele care funcționează în localități cu rata incidenței cazurilor de COVID-19 de peste 3 la 1.000 de locuitori și unde rata de vaccinare anti-COVID a personalului este mai mică de 60%.
Bucureștiul este aproape de scenariul roșu. Rata de infectare a ajuns la 2,97 cazuri la mia de locuitori.
„După regulile în vigoare, dacă în Bucureşti va fi o incidenţă de peste 3 la mie, acele 54 – 55 de şcoli care nu vor avea rata de vaccinare, vineri, de 60% vor trebui să treacă, din păcate, în online”, a spus, marți, la Digi24, ministrul Educaţiei, care a mai precizat că „sunt multe cazuri unde, dacă se mai imunizează 2-3 persoane, atunci depășesc pragul”.
Dacă am impus acea condiţie de minim 60%, printre alte motive – principalul motiv este conştiinţa cadrului didactic – dar printre alte motive, sunt convins că a contribuit şi această rată de vaccinare minimă de 60% pentru a putea funcţiona cu prezenţă fizică.
Sorin Cîmpeanu:
„Avem 14.000 de şcoli şi grădiniţe în care rata de vaccinare este de peste 60%”
Sorin Cîmpeanu a subliniat că în România sunt 2.838 de unităţi de învăţământ în care rata de vaccinare este de 100%.
„Avem 456.000 de elevi imunizați, un procent de 40% din total, asta în condițiile în care circa 137.000 de copii sub 15 ani au început vaccinarea mai târziu. De asemenea, sunt 2.838 de școli unde rata de vaccinare e sută la sută. De asemenea, 14.000 de școli și grădinițe au personalul vaccinat într-un procent de peste 60%”, a mai spus ministrul.
Sorin Cîmpeanu a mai declarat marți seară că personalul din învățământ formează „cea mai numeroasă categorie profesională vaccinată anti-COVID” și că, alături de ministerul Sănătății și INSP, ministerul Educației „apreciează că nu există motive pentru închiderea școlilor, chiar dacă siguranță totală împotriva infecției nu există”.
Referitor la testele pentru salivă, unde a invocat posibilitatea ca elevii să se autotesteze sub supravegherea profesorilor, Cîmpeanu spune că așteaptă să fie livrate în cel mult două săptămâni.
În ceea ce privește univerisitățile, Câmpeanu a spus „studenții ar trebui chemați la sesiune”, având în vedere că „spațiile din universități sunt mai mari” și „poți să asiguri respectarea măsurilor antiepidemice”.
Foto: Inquam
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro