Povestea plagiatului lui Sorin Cîmpeanu a început în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan, în articolul publicat de PressOne.
Potrivit ziaristei, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor. Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile acestei lucrări.
Mai mult, susțin probele publicate de Șercan, ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.
Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele actualului ministru al educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.
Pressone:
De la autor a două capitole, Cîmpeanu devine autor a 15 capitole
În 2000, pe când era șef de lucrări (lector, n.red.) la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu semna împreună cu alți trei autori un curs universitar intitulat „Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor”. Ceilalți trei autori erau prof. univ. dr. Ioan Pleșa, prof. univ. dr. Ionel Jinga și conf. univ. Alexandru Ene. Primul dintre ei, Ioan Pleșa, fusese cel care îi coordonase teza de doctorat lui Cîmpeanu.
Contribuția lui Cîmpeanu la acest curs este de două capitole, reprezentând nouă pagini din cele 190 ale lucrării după cum o arată și cuprinsul acesteia, prezentat de PressOne.
Șase ani mai târziu, în 2006, Sorin Cîmpeanu semnează un nou curs universitar cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”, care însă, potrivit jurnalistei Emilia Șercan, este identic cu cel apărut din 2000. Cu o excepție notabilă.
Lucrarea are acum doar doi ani autori: alături de actualul ministru mai apare semnat doar prof. univ. dr. Ionel Jinga.
În noul curs, Cîmpeanu apare ca autor a 15 capitole: la cele două capitole semnate în 2000 se adaugă alte 13, publicate anterior sub semnătura fostului său îndrumător de doctorat, profesorul Ioan Pleșa, dar și a conferențiarul Alexandru Ene.
Practic, Cîmpeanu și-a pus semnătura pe opt capitole semnate anterior de Pleșa și pe cinci capitole scrise anterior de Ene, susține PressOne.
Spre exemplu, în cursul din 2000, Capitolul 2 „Determinarea debitelor pe cale directă” apare semnat de Ioan Pleșa, iar în ediția din 2006, același capitol, cu același titlu, este semnat de Sorin Cîmpeanu.
Același lucru se întâmplă și cu capitolele 3, 4, 8, 9, 10, 11, 25, 26 și 30 din ediția 2006.
Singurele capitole semnate în 2006 de Sorin Cîmpeanu, care au conținut parțial diferit de cele din 2000, sunt capitolele 5, 6 și 7, notează Emilia Șercan.
Cîmpeanu spune că este „o încercare de a bloca legile educației”
PressOne l-a căutat pe ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, dar acesta nu a avut nu a oferit un punct de vedere decât după publicarea articolului, în timpul unei vizite la ASE.
Ministrul nu s-a referit deloc la dezvăluirile propriu-zise, însă afirmă că scopul articolului semnat de Emilia Șercan în PressOne este blocarea legilor educației.
„Obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educației. Vă fac un anunț. Legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri, din cursul lor firesc, legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența. Chiar dacă sunt abordări punctuale, personale”, a spus Cîmpeanu.
Noile legi ale Educației, despre care vorbește ministrul, includ o prevedere care, dacă va intra în vigoare, va desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar el va scăpa de verificările acestei instituții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
sportix • 26.09.2022, 19:43
Intr-o tara normala, orice ministru prins cu astfel de golanii (mai ales cel al educatiei) si-ar prezenta demisia de onoare a doua zi dimineata. Tovarasul Cîmpeanu tine cu dintii de scaunel, e in stare sa desfiinteze CNATDCU doar, doar nu i-ar mai descoperi pe toti jalnicii astia de plagiatori. Suntem un stat esuat pentru ca le-am permis sa ajunga la putere tuturor *** functionali si hotilor de diplome. Daca ii luati la purificat pe toti din Parlament, 90% ori au facut facultati la privat dupa 50 de ani sau si-au cumparat lucrarile de doctorat. Am mai spus si ma repet, in 2024 cine mai voteaza PSD, PNL sau UDMR este tradator de tara!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ivryernest • 26.09.2022, 15:23
"Dacă noile legi ale educației vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele. Astfel, ministrul Sorin Cîmpeanu si premierul Ciucă vor scăpa de verificările instituției." Eu nu am nici cea mai mică îndoială că aceasta se va întâmpla.
Lagemyr • 26.09.2022, 15:13
Daca domnul Câmpeanu rămâne, înseamnă că România suntem un failed state.