„Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe”, a spus Cîmpeanu.
Vizați de anunț sunt cei 123.122 de elevi care au susținut acum Evaluarea Națională, un examen bazat pe competențe, și care intră din septembrie 2021 în clasa a IX-a la liceu.
Ministrul a explicat că aceste schimbări au rolul de a nu mai testa cunoștințele elevilor, ci competențele pe care le-au acumulat, dar pentru a pregăti un astfel de examen „ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru”.
„Competența de a înțelege un text, competența digitală, competența de comunicare într-o limbă străină. Competențe, nu cunoștințe”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Cîmpeanu a anunțat încă din primăvară că elevii care vor intra, în toamnă, în clasa a IX-a vor avea parte de un curriculum tranzitoriu.
Pentru a pregăti noul Bacalaureat, oficialul a arătat că este nevoie ca elevii care încep clasa a IX-a să aibă un curriculum nou, planuri-cadru noi, cu programe noi, cu profesori formați pentru predarea bazată pe competențe și pe noile conținuturi, cu manuale noi.