Ministerul Educației a scos la concurs pe 15 iulie două funcții publice de conducere: Director general la Direcția pentru Implementarea Proiectului România Educată și Director la Direcția Monitorizarea și Evaluarea Implementării Proiectului România Educată. Pentru ambele posturi s-au înscris trei candidați, iar pentru funcția de director general au fost doi candidați, printre care și Sorin Decă.
Pe 22 iulie, s-a publicat în Monitorul Oficial decizia prin care Sorin Decă ocupă temporar funcția vacantă de secretar general adjunct al Ministerului Educației, pentru șase luni.
Apoi, pe 25 august, s-au publicat rezultatele concursului. Sorin Decă a luat la proba scrisă 83.20 de puncte, iar la interviu a obținut punctajul maxim, 100 de puncte și a avut un punctaj final de 183.40. Celălalt candidat nu s-a mai prezentat la interviu, pentru că nu a promovat proba scrisă, unde a obținut punctajul de 11.20.
Edupedu scrie că, potrivit regulamentului de organizare și funcționare a Ministerului Educației, Decă are în subordine direcția pentru care a candidat, iar cei care l-au evaluat sunt subalteni ai săi. Asta pentru că directorii generali din cadrul Ministerului Educației se subordonează ministrului, secretarilor de stat, respectiv secretarului general și secretarului general adjunct.
Cealaltă funcție, de Director la Direcția Monitorizarea și Evaluarea Implementării Proiectului România Educată a fost ocupată de singura candidată, adică de Andreea Nadolu, șef serviciu al ISJ Vâlcea.
Sorin Decă: Nu am candidat pentru un post pe care îl aveam în coordonare
Sorin Decă a susținut că nu a încălcat legea, pentru că nu a candidat pe un post aflat în subordinea lui.
„Nu aș fi putut să fac asta. Direcția Generală pentru Implementarea Proiectului România Educată este o direcție în subordinea ministrului Educației, conform organigramei. Acesta este motivul pentru care am putut să candidez pe acest post”, a precizat Decă, potrivit edupedu.ro.
„Nu am în coordonare Direcția. Am avut, cât a fost domnul Cîmpeanu ministru al Educației, tot ce a ținut de componenta PNRR, educație, dar sunt două lucruri diferite”, a adăugat el.