Prim-ministrul Sorin Grindeanu a fost întrebat, sâmbătă, la Buzău, dacă autoritățile sunt pregătite să acționeze în cazul unui cutremur puternic, precum cel din 1977.
„Sunt foarte multe lucruri de făcut. Noi am prevăzut în bugetul de anul acesta, ca o continuare a ceea ce s-a întâmplat și anul trecut, o sumă care poate părea nu pare mare, de 25 de milioane de lei. Sunt lucruri de început, sunt lucruri care cred eu că trebuie dublate de ceea ce s-a început în urmă cu câteva săptămâni și anume o campanie de informare extrem de profesionistă”, a declarat Sorin Grindeanu, pentru Agerpres.ro.
Șeful Executivului consideră că, în situații de urgență, este important spiritul civic.
„Statul și structurile de urgență nu tot timpul ajung să rezolve toate problemele. Aici contează foarte mult și spiritul civic pe care trebuie să îl trezim la fiecare cetățean, pentru că în situații de acest tip de urgență este nevoie și de acest lucru”, a precizat premierul.
Sorin Grindeanu, despre un cutremur puternic precum cel din 4 martie 1977
Cât despre consolidarea blocurilor cu bulină roșie, Sorin Grindeanu a susținut că administrațiile locale sunt cele care trebuie să se implice în acest lucrări.
„Blocurile cu bulină roșie ar trebuie consolidate și pe fonduri guvernamentale, dar sunt foarte multe lucruri care pot fi atrase de un bun administrator, anumite chestiuni care țin și de fonduri europene, dar și printr-o administrare mai bună a banului public”, a explica premierul.
Datele Ministerului Dezvoltării arată că în România sunt 607 clădiri și 10.577 apartamente încadrate în clasa I de risc seismic. De asemenea, aproape 30 la sutăî din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II. Specialiștii susțin că un cutremur precum cel produs în 1977 ar afecta 65 la sută din populaţia României.
Cutremurul produs în 4 martie 1977, la ora 21:22, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi a durat aproape 56 de secunde. Atunci, peste 1.570 de oameni și-au pierdut viața, dintre care peste 1.420 doar în București. De asemenea, alte aproape 11.300 de persoane au fost rănite, iar aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977
- VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit multe personalități. Printre ei, Toma Caragiu și Doina Badea
- VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977. Răniții de la blocul Scala, condamnați la moarte de Ceaușescu!
- VIDEO/ 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Octavian Cepraga: «Amintirile sunt cumplite»
- VIDEO EXCLUSIV / Cât de pregătiţi suntem de un cutremur mare? Arafat: ”Suntem mai pregătiți ca acum un an, dar mai avem multe de făcut”
- VIDEO EXCLUSIV / Și-a dat apartamentul unui coleg sinistrat. Gest uriaș de omenie făcut de un ofițer la Miliție după cutremurul din 1977
- Documente CIA declasificate: Ceaușescu a profitat de cutremurul din 1977! Dictatorul și-a făcut imagine de pe urma tragediei
- VIDEO / Cutremurul din 4 martie 1977 ne-a răpit multe personalități. Printre ei, Toma Caragiu și Doina Badea
- VIDEO EXCLUSIV / Un fotograf al cutremurului, despre cutremurul din 1977: ”Trunchiul unei femei, fără cap şi picioare, atârna pe marginea cupei”
- VIDEO EXCLUSIV. România a făcut fabrici cu banii trimiși de SUA pentru reconstrucție după cutremurul din 1977
- VIDEO EXCLUSIV. Zimnicea a căzut sub lama buldozerelor comuniștilor. Cum a fost declanșată demolarea orașului din cel mai sudic punct al României
- Documente CIA declasificate. Cutremurul devastator din 1977 a lăsat România în beznă și la mila țărilor din jur. Cum ne-a ajutat URSS