„Șeful Corpului de control a demisionat pentru că el a considerat că în urma acestei probleme extrem de grave care s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon, el fiind cel care a participat acolo, este cazul să demisioneze”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a fost informat greșit despre ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon, ministrul sănătății a răspuns: „Nu, nu m-a informat greșit. A considerat că este oportun să-și dea demisia într-o astfel de situație”.

Sorin Luca a fost numit șef al al Corpului de Control al Ministerului Sănătății în martie 2022.

Ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon a început în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Corpul de Control al ministrului sănătății și comisia spitalului și Colegiul Medicilor București au făcut atunci propriile anchete, la finalul cărora au anunțat că nu au găsit nereguli.

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a spitalului au fost arestate preventiv pe 8 august. Cu o zi înainte ele fuseseră reținute pentru 24 de ore, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Potrivit motivării deciziei de arestare preventivă, cele două „au acționat cu intenția directă de a suprima viața” pacientului de 54 de ani despre care procurorii spun că a murit pe 4 aprilie prin scăderea dozei de noradrenalină.

În acest caz a fost reținută și o asistentă, acuzată de mărturie mincinoasă, aceasta fiind plasată ulterior sub control judiciar.

Urmărește-ne pe Google News