Decizia a venit la finalul audierii de astăzi, care a durat aproximativ 4 ore. Astfel, Sorin Oprescu va aștepta în libertate finalul procesului său în care magistrații eleni vor decide dacă îl extrădează în România, unde a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.
Potrivit sursei citate, el trebuie să se prezinte de două ori pe lună la poliție, în fiecare zi de 5 și 16. De asemenea, acesta nu are voie să părăsească țara.
Procesul privind extrădarea lui Sorin Oprescu a fost reluat azi dimineață, după ce ieri audierile au durat mai bine de 6 ore, până spre finalul programului Curții de Apel din Atena, iar decizia a fost amânată.
Azi în fața magistraților s-a prezentat și Adriana Nica, partenera de viață, a fostului edil. Aceasta a spus că Sorin Oprescu este în pericol de moarte dacă fi extrădat în România, din cauza problemelor de sănătate.
„Instanțele l-au condamnat la moarte fără să fie interesate de aflarea adevărului. Am speranța că aici va avea un proces echitabil. Nu Sorin a fost denunțat, ci un director din primăria condusă de Sorin a fost prins de DNA cu mita și a fost de acord să colaboreze cu DNA să scape el și să-l acuze pe Sorin, știind că Sorin trebuia să plătească o datorie unei persoane, ceea ce s-a întâmplat. Înainte să vină cu acești bani, i-a spus lui Sorin că îl ajuta cu datoria. A devenit colaborator al DNA și a fost condamnat doar pe această mărturie tocmai ca el să scape”, a spus Nica.
În fața judecătorilor eleni, Adriana Nica a afirmat că Sorin Oprescu are probleme de sănătate, care ar putea să-i fie fatale, dacă ajunge în închisoare.
Tot azi a fost audiat și Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională.
„M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță. Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu, pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal. Față de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu”, a explicat Lăzăroiu.
Medicul a cerut azil politic în Grecia pe o perioadă de aproape 11 ani, cât timp are această condamnare din dosar.
Sorin Oprescu a fost găsit vinovat de corupție în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Despre Bogdan Cornel Popa, procurorii susțin că, în perioada 2013-2014, în legătură cu încheierea unor acorduri cadru pentru lucrări de construcții, a cerut și primit în total 13 milioane de lei de la administratorii unei societății comerciale, denunțători în cauză.
Sorin Oprescu a fost arestat pe 17 mai, în Grecia, la patru zile după ce a fost dat în urmărire după condamnarea definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro