UPDATE 12.55: Pronunțarea în acest dosar a fost amânată pentru 13 mai.

După 6 ani de termene şi repuneri pe rol, procesul lui Sorin Oprescu a ajuns la final. Decizia definitivă ar urma să fie dată de un complet format din trei judecători ai Curţii de Apel Bucureşti: Daniela Panioglu, Valentin Mihai şi Claudia Jderu.

Verdictul final urma să fie pronunţat încă de pe 16 decembrie 2021, dar în acea zi, instanţa a anunţat că dosarul se întoarce în sala de judecată, pentru a se pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre acuzații. Iar pe 21 ianuarie anul acesta, judecătorii au decis că Oprescu va fi judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, în varianta agravată a infracţiunii. 

Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru Oprescu

2 ani şi jumătate a durat procesul la Curtea de Apel Bucureşti. În primăvara anului trecut, cei doi judecători cărora le fusese repartizat dosarul au anunţat că nu pot ajunge la un consens asupra verdictului, iar magistratul Claudia Jderu li s-a alăturat și s-a  format astfel un complet de divergenţă. 

Unul dintre motivele de divergenţă dintre judecători a fost chiar infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lui Sorin Oprescu, a precizat preşedinta completului, Daniela Panioglu, la termenul din 27 mai 2021.

Au fost administrate noi probe, iar cercetarea judecătorească s-a încheiat la 14 octombrie 2021. La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă al DNA a cerut, potrivit g4media.ro, ca pedeapsa pe care o va primi Sorin Oprescu să fie orientată spre limita maximă, de 15 ani de detenţie, „ţinând cont că inculpatul este acuzat de fapte grave de corupţie, a fost primar general, senator şi candidat la Preşedinţia României”.

În ultimul său cuvânt, Sorin Oprescu a susţinut că este nevinovat şi a solicitat instanţei achitarea.

DNA: „Oprescu lua 10% din mita pentru contracte”

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv în noaptea de 6 septembrie 2015 după ce, potrivit DNA, a încasat 25.000 de euro, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB). Banii erau în punga pentru cadouri pe care Bogdan Popa, director al ACCU, i-a dus-o lui Oprescu, la vila din Ciolpani. 

Devenit denunţător la DNA, Popa avea în acea seară tehnică de interceptare pe el, iar bancnotele din mită erau marcate. „Imediat după remiterea banilor, spunându-i-se «25 de la MOGOŞOAIA», reacţia inculpatului (Oprescu) a fost aceea de a spune «Da, da, da! Mulţam!»”, se arată în Încheierea din 30.09.2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi, prin care a fost prelungită arestarea lui Sorin Oprescu. 

După două luni, fostul primar a fost plasat în arest la domiciliu, şi apoi sub control judiciar, iar la 19 noiembrie 2015, a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii acuză că Sorin Oprescu a aderat la un grup infracţional organizat care, în perioada 2013 – 2015, a înfiinţat în administraţia locală a municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită, sub formă de mită, o parte din profitul brut realizat. Printre contractele din bani publici condiţionate de primirea mitei erau şi lucrări efectuate în mai multe cimitire din Bucureşti (modernizare rețele de apă şi canalizare, reparaţii alei, etc). Conform rechizitoriului DNA, Sorin Oprescu primea 10% din mită.

Oprescu a spus că nu se regăseşte în rechizitoriul DNA

În 2016, cinci din cei 9 inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. 

3 ani şi jumătate a durat procesul la Tribunalul Bucureşti. „Sorin Oprescu a contestat în totalitate comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, cu menţiunea expresă că «nu se regăseşte în argumentaţia actului de sesizare a instanţei»”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti. La 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pârvu a pronunţat prima decizie din acest dosar:

● Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) – 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Instanţa a dispus confiscarea celor 25.000 de euro, dar şi a sumei de 695.871 lei, „exces de cheltuieli, peste cuantumul veniturilor realizate/declarate” de fostul primar al Capitalei în perioada 2013 – septembrie 2015;

● Bogdan Popa (fost director al CCPBPB şi, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare;

● Cristian Stanca (zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei) – 7 ani şi 8 luni de închisoare;

● Mircea Constantinescu (fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei) – 3 ani şi 4 luni de închisoare;

● Ruxandra Petroi Avasiloae (fost director general la CCPBPB) – 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare;

● Florin Şupeală (zis „Sfântu”, fost director la CCPBPB) – 4 ani de închisoare.

● Romeo Albu (zis „Romică”) – 4 ani şi 11 luni de închisoare;

● Ion Niţă (zis „Ochelaristu”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare;

● Claudiu Bengalici (zis „Ben”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare.

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News