Procurorii susţin că, aflat pe holurile DNA, Sorin Oprescu ar fi întrebat un suspect din dosar dacă banii erau marcaţi, după care ar fi încercat să-l determine pe acesta să facă anumite declaraţii.
„După acest moment, inculpatul a început să-i adreseze întrebări lui (…..), menite să afle dacă acesta din urmă, prezent în sediul DNA când a ajuns primarul, a reuşit să afle probatoriul existent. Astfel, după ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a întrebat «Erau marcaţi?» şi, aflând că (…..) nu cunoaşte această informaţie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: «Banii. …(inteligibil, vorbeşte în şoaptă)… ai venit să… doamna (…..) cu groapa…», «De aia..», mai precis «De aia te-am chemat, cu groapa… madam (…..) ..», încercând aşadar să determine suspectul să susţină că motivul sosirii sale în imobilul de la (…..) nu avea legătură cu vreo sumă de bani”, se mai arată în referatul cu propunere de arestare preventivă.
Totodată, în documentul citat se precizează că la percheziţia care a avut loc, duminică, la locuinţa lui Sorin Oprescu, unde acesta ar fi primit mita, anchetatorii au găsit sumele de 31.350 de lei şi 18.000 de euro.
Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul şefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători, iar o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, o altă parte fiind descoperiţi la locuinţa acestuia.
Conform anchetatorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru edil.
Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Oprecu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro