HotNews şi Kamikaze au prezentat o serie de documente prin care susţin că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar fi semnat, la vârsta de 28 de ani, un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, cu numele conspirativ “Nuş”. Afaceristul ar fi fost racolat în Penitenciarul Bacău, unde executa o pedeapsă pentru delapidare, şi preluat, după eliberare, în reţeaua unui ofiţer din oraşul Roman, judeţul Neamţ.
Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiţerul Constantin Stănescu, Vântu ar fi fost ales dintr-un număr de patru candidaţi, fiind considerat “cel mai corespunzător, dispunând de un dezvoltat spirit de sesizare şi discernământ”. În angajamentul de colaborare olograf, nedatat, semnat Vântu, acesta ar fi scris: “Informaţiile le voi furniza sub formă de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nuş în locul numelui meu real”. Din notele şi din rapoartele întocmite de superiorii săi reiese că “turnătorul Nuş” era activ şi că dădea informaţii despre alţi deţinuţi.
Trişa la poker
Din decembrie 1985, Vântu este liber, fiind preluat, susţin HotNews şi Kamikaze, de organele de Securitate pentru a-şi continua activitatea de turnător. El va fi trecut în rândul informatorilor de nivel mediu. Iată cum era descris de căpitanul Constantin Popescu: “Este pasionat de jocul de cărţi – recunoscut ca mare trişor la poker -, are în anturaj persoane începând de la preoţi, ingineri, profesori şi terminând cu bişniţarii de rând”. Conform documentelor prezentate de publicaţiile citate mai sus, colaborarea lui Vântu cu Securitatea ar fi încetat în 1987.
SOV: «Este un dosar fabricat»
Sorin Ovidiu Vântu susţine că “presupusul său dosar de colaborare cu Securitatea este fabricat” şi că face parte dintr-o campanie de presă declanşată împotriva sa după alegerile prezidenţiale de anul trecut. SOV anunţă că va da în judecată HotNews. ro, în urma anchetei care prezintă o serie de documente potrivit cărora omul de afaceri ar fi fost racolat de Securitate la 28 de ani, în aprilie 1983, în timp ce executa, la Penitenciarul Bacău, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru delapidare.
Dan Voiculescu, acuzat de poliţie politică
Dan Voiculescu (63 de ani) a primit în anul 2006, din partea CNSAS, decizia de colaborator al fostei Securităţi odată cu acuzaţia de a fi făcut şi poliţie politică.
De 4 ani, miliardarul se judecă prin instanţe cu CNSAS, cerând infirmarea acelui verdict. În luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat decizia CNSAS, Voiculescu atacând hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Voiculescu, prin fetele sale, Camelia şi Corina, cărora le-a încredinţat afacerile, are o avere de 1,5-1,6 miliarde de euro, fiind pe locul 2 al celor mai bogaţi români, conform Top 300 Capital.
Ion Ţiriac ar fi fost recrutat în anii 60
Ion Ţiriac (70 de ani), cel mai bogat român conform Top 300 Capital, ar fi fost şi el recrutat de Securitate ca informator, fără a face însă poliţie politică.
Totuşi, Ţiriac nu s-a dovedit o sursă cooperantă ori productivă, astfel că trei ani mai târziu, în decembrie 1966, “Titi Ionescu” a fost abandonat, din cauză că dăduse dovadă de rea-voinţă şi că nu oferea informaţii Securităţii. Conform Top 300 Capital, Ţiriac este cel mai bogat român, cu o avere evaluată la 1,8 – 2 miliarde de euro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!