Sorina Pintea a precizat în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea LA FIX” că adolescenta din Pitești a contractat o formă mai ușoară de meningită decât cea din cauza căreia a murit eleva de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală.

Nu este același tip de meningită meningococică. Cea pe care a contactat-o fata de la Liceul Lazăr, care a decedat, era o formă foarte gravă și prognosticul de deces era estimat la câteva ore.  Aici este vorba despre meningită meningococică de alt tip. Eleva a fost transferată la Institutul Național de Boli Infecțioase «Matei Balș». Ea este în Terapie Intensivă în acest moment. Starea ei este destul de gravă”, a explicat ministrul Sănătății, pentru Libertatea.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Argeș au stabilit cine sunt persoanele cu care a intrat în contact adolescenta de 16 ani. 

„A fost administrată chimio-profilaxie. Specialiștii susțin că dacă până acum nu au apărut cazuri noi de îmbolnăvire la contacții direcți, nu mai există pericolul să apară alte cazuri transmise de fată, având în vedere că perioada de incubație este de câteva ore”, a precizat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că în unitatea de învățământ, la care învață adolescenta, au fost instituite măsuri de curățenie și dezinsecție. De asemenea, persoanele care au intrat în contact cu eleva suspectă de meningită au primit tratament.

51 de contacți au primit tratament profilactic, 39 de elevi, 12 cadre didactice și personal auxiliar și doi contacți din familie, adică părinții”, a precizat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, despre cazurile de meningită: „Nu putem vorbi despre o epidemie”

Ministrul Sănătății susține că respectarea condițiilor de igienă este una dintre modalitățile pentru a evita îmbolnăvirea cu meningită și le recomandă părinților să-și vaccineze copiii. În schimb, vaccinul pentru meningită nu se numără printre cele aflate în schema obligatorie de vaccinare, finanțată de Ministerul Sănătății.

Introducerea unui vaccin în schema obligatorie de vaccinare se face de către comisiile de specialitate, în funcție de numărul de cazuri care apar pe teritoriul țării. Numărul de cazuri apărut în România nu este alarmant în acest moment, din punct de vedere al statisticilor. Alarmant este că sunt tineri care se îmbolnăvesc”.

„Cazurile sunt oricum izolate. Nu sunt cazuri multiple. Nu putem vorbi despre o epidemie”, a precizat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea susține că acum nu este cazul ca vaccinul pentru meningită să intre în schema obligatorie.

O adolescentă de 16 ani din Pitești, suspectă de meningită, a fost internată în stare gravă, miercuri, la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Fetei i s-a făcut rău, când a venit de la şcoală, iar părinţii au dus-o la Spitalul de Copii din Piteşti, dar medicii au decis transferul la Bucureşti.

În aprilie, o elevă de 18 ani de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Capitală, diagnosticată cu meningită, a murit la „Matei Balș”

Eleva de la Lazăr care a murit de meningită a refuzat inițial internarea.

După moartea de meningită a elevei de 18 ani de la „Lazăr”, toată clasa ei a primit preventiv antibiotice.

Apoi, în aceeași lună, o fată de 15 ani din Vaslui a murit de meningită. Boala a răpus-o la 10 zile după ce fugise de acasă!

Apoi, un tânăr din Vaslui care a intrat în contact cu fata moartă de meningită a ajuns la spital. Află ce diagnostic i-au pus medicii! Și atunci, ca și acum, persoanele care au intrat în contact cu fata din Vaslui au primit tratamentul corespunzător.


Citește și:

„Sicriul”, mașina de serviciu a polițiștilor. Moartea a doi agenți de la Postulul de Poliţie Transporturi Navale din Hârşova a fost un semnal de alarmă tras Ministerului de Interne încă de acum 4 ani


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News