VIDEO – Sorina Pintea, declarații la Săpoca:
Principalele declarații ale ministrului Sănătății
Ministrul Sorina Pintea a spus, la Săpoca, unde coordonează ancheta internă, că în cazul atacului de la spitalul de psihiatrie s-a produs un lung șir de erori.
„Prima mostră de nerespectare a fișei postului: în fișa postului asistentei medicale scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente. Ori acel stativ de perfuzie era un obiect care nu trebuia să fie lăsat într-un salon cu bolnavi internați cu probleme psihice.
Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1:45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un pacient tot cu etilism care a fost pus în pat cu pacientul Lungu, în condițiile în care în acel pavilion mai existau paturi libere”, a spus Pintea.
„Nu se pune problema lipsei de personal”
Ministrul Sănătății a dezvăluit faptul că în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un alt pacient, care a fost pus în același pat cu Nicolae Lungu, deși mai erau locuri disponibile.
„În nota de explicație, doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era deja multă lume și s-a gândit să nu-l mai pună pe pacient în acel salon. Mai erau locuri la vilă, un pavilion care este ceva mai renovat, dar acolo se plătește. Taxa este de 20 de lei pe zi, dar până dimineață cred că nu erau probleme și n-ar fi taxat nimeni pacientul”, a explicat Sorina Pintea.
Ministrul a spus și că nu se poate pune problema lipsei de personal la spitalul de la Săpoca.
„În acel moment în pavilion erau șapte asistente medicale și trei infirmiere. Din datele care mi s-au pus la dispoziție, am constatat personalul este normal în acest spital la nivelul minim, deci legal.
Cele 45 de posturi aprobate în 2018, și nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea conducerii spitalelor, urmau să fie scoase la concurs. De ce nu le-ați scos la concurs? Pentru că nu am avut buget. Greșit. (…)
Sâmbăta și duminica sunt câte 10 asistente la cele două secții de psihiatrie 1 și 2, iar în timpul săptămânii 4-5.
724 de persoane reprezintă normativul minim sub care niciun spital nu are voie să coboare. Mă refer la acest spital”, a spus Pintea.
Ministrul Sănătății a mai declarat că pacientul care a ucis patru oameni și a rănit alți nouă prezentase, la momentul internării, un ușor tremur.
„În momentul în care s-a deplasat de la camera de gardă, a făcut o criză convulsivă, lucru care a determinat-o pe doctoriță să-l interneze într-un salon cu supraveghere unde a stat 14-15 ore, joi noaptea. Apoi s-a decis transferul lui într-o zonă nesupraveghează, fapt neconsemnat în foaia de observație”, a declarat Pintea.
„Spitalul nu a solicitat niciodată aprobare pentru o firmă de pază”
Într-o declarație anterioasă, ministrul a afirmat că spitalul nu a solicitat până acum Ministerului Sănătății probare pentru angajarea unei firme de pază, în schimb a fost suplimentat numărul de posturi pentru personalul medical cu 45 în ultimii trei ani.
„Cei din conducerea spitalului nu au făcut nicio solicitare pentru aprobarea acestei firme de pază, la Ministerul Sănătăţii. Mai mult decât atât, în statul de funcţii al acestui spital în 2016 existau de 828 posturi, iar acum sunt 873 de posturi, deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă s-au scos la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat”, a spus ministrul.
Potrivit acesteia, sindicaliştii din unitate au cerut în schimb acordarea integrală a sporurilor.
„Sindicatul a trimis solicitări doar pentru sporuri salariale, invocau desigur condiţiile periculoase, dar în spitalele de psihiatrie sporul e cuprins între 55 şi 75%. Guvernul a făcut o modificare a legii salarizării astfel încât să se asigure sporul minim de 55 %, iar până la 75% spitalul putea din veniturile proprii să ii stimuleze pe angajaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Întrebată dacă crede că această tragedie ar fi putut fi evitată, Pintea a răspuns: „O primă opinie personală – eu cred că da.”
Atacul de la Săpoca: patru morți și nouă răniți
Un bărbat internat în urmă cu doar câteva zile la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, județul Buzău, i-a atacat pe ceilalți pacienți, în timpul nopții. Patru oameni au murit, iar alți nouă au fost răniți, dintre care doi au suferit traumatisme cranio-cerebrale grave.
Agresorul a fost prins în momentul în care ar fi încercat să fugă. Un echipaj de polițiști care ducea la spitalul de la Săpoca o persoană pentru a o interna și a dat seama că ceva e în neregulă și l-a imobilizat rapid pe bărbat.
Atacatorul are 38 de ani şi este din Săgeata, judeţul Buzău. El a fost internat în urmă cu doar câteva zile din cauza problemelor cu alcoolul.