Sorina Iftimie, copila de 14 ani cu boala oaselor de sticla, care a fost supusa la inceputul lunii iulie unei interventii chirurgicale complicate pentru a putea sa mearga, a fost externata vineri. Transportata acasa, la Botosani, cu o ambulanta, adolescenta urmeaza acum un tratament greu si dureros de recuperare. Ea a devenit insa increzatoare ca va putea sa faca in curand primul pas din viata ei.

Adolescenta viseaza deja cu ochii deschisi: “Doamne, simt cum creste piciorul!”, i-a spus Sorina mamei sale, in timpul ce aceasta ii schimba pansamentele. Fata n-a mers niciodata pe propriile picioare si acum, dupa operatia efectuata de specia-listii de la Spitalul de copii “Marie Curie” din Bucuresti, simte cum viata ei ar putea lua o cu totul alta turnura. “E foarte optimista si se simte bine, chiar daca mai are dureri. Zice ca merita sacrificiul”, ne-a marturisit Liliana Iftimie, mama Sorinei.

La aproape o luna de la interventie, medicii au considerat ca Sorina poate sa mearga acasa. Cel putin, pentru moment. “A fost externata vineri pentru ca evolueaza foarte bine, insa mama ei trebuie sa se ocupe de tratamentul postoperatoriu. Peste doua saptamani o asteptam la spital pentru evaluare”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei.
Obosita dupa atatia ani de chin si mai ales dupa ultimele saptamani de emotii, mama Sorinei a ascultat intocmai sfaturile medicilor. “Ii schimb pansamentul o data pe zi si sa-i „dau la cheie” (n.r. – alungirea tijelor telescopice implantate in picior) o data la opt ore. Atunci e cel mai dureros, dar Sorina se comporta ca un om mare”, spune Liliana Iftimie.

Nascuta cu maladia oaselor de sticla, care i-a provocat de-a lungul timpului nenumarate fracturi, si cu ambele picioare curbe, Sorina a suferit o interventie deosebit de complexa, care a reprezentat o noutate chiar si pentru medici.

„Peste trei luni va fi operata din nou”

Mai intai, medicii i-au operat piciorul drept, care a fost alungit cu 25 cm si a fost indreptat. Specialistii i-au reconstruit practic membrul pelvin drept, alungindu-i atat osul, cat si vasele de sange, nervii si muschii. Ei au folosit in premiera un aparat construit de doi ingineri de la Institutul National de Cercetare Mecanica Fina, Alexandru Moldovan si Gheorghe Stefan. “E vorba de implantarea unor fixatoare externe, niste tije telescopice special concepute ca sa poata sa asigure o stabilitate atat pentru fixarea cat si pentru elongatia (n.r.  – alungirea) longitudinala si transversala a oaselor. E un aparat folosit in intregime pentru prima data si care urmeaza sa fie brevetat”, a precizat prof. dr. Gheorghe Burnei.

In functie de evolutia primei operatii, copila va fi supusa peste trei luni unei noi interventii, de data aceasta la piciorul stang. “Ii vom indrepta si alungi si piciorul stang prin aceleasi metode, dupa care Sorina va putea merge. Va avea o viata normala si va avea independenta”, a adaugat prof. dr. Burnei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News