Cu lămâie. Ia un vas și umple-l cu apă rece. Pune în apă sucul de la 2-3 lămâi. Nu arunca lămâile stoarse. Lasă-le în apă, chiar le poți introduce în șosete. Adaugă toate șosetele pe care vrei să le albești în apa cu lămâie și pune vasul pe foc, la fiert. Când apa începe să dea în clocot, stinge focul și lasă șosetele în apă timp de o oră. Clătește-le apoi, stoarce-le și pune-le la uscat, cel mai indicat ar fi la soare.
O altă metodă este să introduci felii de lămâie în șosete înainte de a le pune în mașina de spălat, la 60 de grade.
Cu sare sau bicarbonat de sodiu. În plus, pentru un maximum de eficacitate, înmoaie șosetele în ajun într-un lighenaș cu apă rece în care ai pus un pumn de sare marină sau bicarbonat de sodiu.
Mai poți adăuga bicarbonat de sodiu în detergentul tău obișnuit. Atfel petele vor dispărea,iar rufele se vor albi.
Se poate face și o pastă din apă și bicarbonat. Aplic-o pe pete și lasă puțin să acționeze, apoi le poți introduce în mașina de spălat.
Cu apă oxigenată, în concentrație de 3%. Apa oxigenată nu conține clor. Dacă o vei adăuga la detergentul obișnuit va avea efect de albire a rufelor. O jumătate de ceașcă ajunge.
Și detergentul de vase ecologic este bun, dacă îl combini cu cel de rufe. O jumătate de ceașcă este de ajuns.
Cu oțet alb
Se prepară o soluție dintr-un litru de apă și o jumătate cană de oțet. Se înmoaie rufele înmoaie hainele albe timp de 40 de minute. Dacă există zone cu pete mai intense, se toarnă oțet alb peste pată și se freacă apoi pata cu săpun.
Cu lapte bătut
Se pun șosetele sau alte rufe albe într-o găleată cu lapte acru și se lasă la înmuiat timp de două ore. Apoi se clătesc și se spală normal. Operațiunea se poate repeta la nevoie.