Scopul întâlnirii l-a constituit un Memoriu transmis de cei patru parlamentari cu tema „Pacea de la București, Neutralitatea României”.
„Întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române, adresată prin Memoriul menționat, Memoriu și solicitare de întâlniri care au fost transmise tuturor statelor implicate și vecine statelor beligerante, prima Ambasadă care a acceptat discuții, fiind cea a Federației Ruse”, se arată în documentul citat.
Parlamentarii au propus în nume propriu inițierea de negocieri între Rusia și Ucraina în România, la Palatul Parlamentului.
În acest cadru, partea română a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor, precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la București.
Comunicat senator Diana Șoșoacă:
Cei patru parlamentari susțin că demersului lor „s-au alăturat și ONG-uri și personalități din peste 70 de țări”.
Cum a răspuns ambasadorul?
„La rândul său ambasadorul Federației Ruse și-a exprimat punctul de vedere privind tema expusă, menționând că la acest moment sunt în discuții tratative în Turcia, mulțumind pentru implicarea parlamentarilor români”, se arată în comunicatul de presă.
Cei patru parlamentari au pledat pentru neutralitatea și neimplicarea României în conflictul din Ucraina, și au exprimat „speranța că acest conflict se va încheia cât mai curând, astfel încât să se evite pierderea de vieți omenești de ambele părți, precum și evitarea extinderii conflictului”.
Cine sunt parlamentarii care au însoțit-o pe Șoșoacă
- Dumitru Coarnă, deputat PSD, este fost șef al unui sindicat de polițiști. El a fost sancționat de partid după ce a avotat alături de opoziție moțiunea împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Social-democrații l-au înlocuit și în Comisia de apărare, ceea ce a atras protestele președintelui AUR, Eugen Simion. În presă s-a vehiculat că deputatul social-democrat ar intenționa să treacă la AUR. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, pe Facebook, că va cere excluderea lui Coarnă din partid.
- Mihai Lasca a fost ales pe listele AUR, dar a fost exclus din partid la scut timp după ce a ajuns în Parlament. „La momentul includerii sale pe listele de candidați AUR, Mihai Lasca a omis să prezinte conducerii partidului faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală. Trecut său de natură infracțională și comportamentul nesincer în raport cu colegii de partid îl fac pe domnul Lasca să fie incompatibil cu principiile și valorile AUR.”, se arată într-un comunicat al partidului din februarie anul trecut, citat de Digi24.
- Francisc Tobă a fost ales tot pe listele AUR, în urma unui protocol cu Partidul Neamul Românesc condus de Ninel Peia. Confruntat cu trecutul fostului ofițer, care este acuzat că a participat, în decembrie 1989, la reprimarea revoluției din Sibiu, AUR a încercat să blocheze validarea mandatului, dar nu a reușit. Partidul lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie, a anunțat recent cooptarea lui Tobă.