Poliţia a îndepărtat peste 20 de artişti şi militanţi care protejau teatrul, proiectat în 1939 de către arhitectul Giulio Berte în cursul ocupaţiei italiene şi care era principala scena teatrală a ţării, atrăgându-şi indignarea oamenilor, care scandau „Ruşine!”, „Regim dictatorial!”, scrie Agerpres.

Canalul de televiziune Klan TV a transmis că printre cei reţinuţi se află şi Monika Kryemadhi, care conduce un mic partid de opoziţie.

Poliţiştii au folosit grenade lacrimogene pentru a-i evacua pe reprezentanţii Alianţei pentru protejarea teatrului, iar apoi escavatoarele au început să demoleze faţada pe care era înscris „Teatrul Naţional”.

De mai bine de doi ani, actori, militanţi din opoziţie contestă planurile premierului socialist Edi Rama de a demola vechiul teatru, argumentând că această clădire face parte din patrimoniul naţional şi acuzând guvernanţii de practici de corupţie. În replică, executivul susţine că restaurarea imobilului ar costa prea mult. Protestatarii „sunt aceleaşi persoane care se ridică împotriva oricărui proiect în Tirana. Ele nu doresc dezvoltare, dar nu pot opri Tirana” să se dezvolte, a scris premierul albanez într-o postare pe Facebook.

În locul clădirii din centrul Tiranei ar urma să fie construite un centru comercial, un stadion şi blocuri de locuit prin intermediul unui investitor danez.

Soarta clădirii, construită în 1939 şi transformată în 1945 în teatru naţional, a divizat societatea albaneză, oamenii acuzându-l pe premier că a profitat de măsurile de izolare din cauza COVID-19 pentru a iniţia demolarea clădirii.

Urmărește-ne pe Google News