Intr-o lume in care, anual, milioane de oameni sunt rapusi de cancer, un roman este pe cale sa gaseasca leacul impotriva cumplitei boli. De cinci ani Gabriel Caruntu face parte dintr-o echipa de cercetatori care studiaza in America o metoda de diagnosticare si tratare a cancerului. Cercetatorul sustine ca nu peste mult timp aceasta metoda revolutionara va putea fi pusa in aplicare de medicii oncologi.

Multi romani pleaca din tara in cautarea unei vieti mai bune, desi nimic nu le ofera garantia ca o vor si gasi. Se duc in necunoscut, iar de cele mai multe ori bat la usi care nu li se deschid niciodata. Dezamagiti de esecul strainatatii, se intorc in tara si iau din nou viata in piept, la ei acasa. Pentru altii insa, usile sunt intotdeauna larg deschise. Este vorba despre specialistii de top, cu o pregatire excelenta in domeniul lor de activitate. Nu ei aleg Occidentul, ci Occidentul ii alege pe ei.

Gabriel Caruntu e unul dintre romanii care au tras din greu pe bancile facultatii si nu a facut-o in zadar. De zece ani lucreaza in Statele Unite. Inainte de a ajunge in SUA, timp de cinci ani a facut naveta intre Romania si Franta. In tara venea sa-si sustina cursurile la Facultatea de Chimie a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, catedra de chimie anorganica, unde era preparator. In Franta isi facea doctoratul in Stiinta Materialelor. Intre timp a fost numit lector la Universitatea din Iasi, iar in anul 2000 a primit mai multe oferte de lucru in strainatate. Dintre toate a ales-o pe cea de la Universitatea din New Orleans, Louisiana, ca specialist in cercetare.

Cu o sinceritate greu de intalnit in zilele noastre, el ne-a marturisit ca a fost usor dezamagit de ceea ce multi numesc “Taramul fagaduintei”. “Plecam din Romania, o tara in tranzitie, si imi imaginam o America de otel si sticla. Nu era asa. Este o tara a contrastelor, in unele locuri excesiv de urbana, in altele, ruralitatea este dusa la extrem. Nu poti generaliza nimic aici ca o regula de baza. Te duci in alt stat, sunt alte obiceiuri, chiar si culinare, doar ca vorbesc aceeasi limba”, ne-a spus Gabriel despre tara sa de adoptie. Adaptarea s-a produs insa in timp, iar succesul si aprecierea de care s-a bucurat pe plan profesional au contat foarte mult.

Unul din proiectele in care este implicat consta in elaborarea unei metode de producere a unor particule magnetice care, asociate cu medicamente, pot ajuta semnificativ la diagnosticarea si tratarea cancerului (ferofluide). Ferofluidele sunt niste substante introduse de NASA in anii 60, care prezinta atat caracteristicile unui fluid (curg), cat si pe cele ale unui solid (sunt magnetice). “Noi am pus la punct o metoda eficace si ieftina de producere a ferofluidelor, care ajuta in diagnoza si tratarea cancerului. Azi, medicii nu pot aprecia foarte exact locul si marimea tumorii, ci se face o estimare. Ferofluidele fac posibila vizualizarea in cele mai mici detalii a zonei afectate. In plus, pot fi folosite ca vectori pentru dirijarea medicamentelor anticancer in organism. Pentru tratarea unei portiuni nu va mai fi necesara otravirea intregului organism cu citostatice, inlaturandu-se multe efecte nedorite, cum ar fi caderea parului”, ne-a explicat cercetatorul roman. 

Echipa din care face parte Gabriel Caruntu reuneste doar cinci cercetatori, unul dintre acestia fiind chiar sotia sa, Dana. Pe cea care ii este alaturi, inclusiv in plan profesional, a cunoscut-o in perioada facultatii, fiind colegi. Ca orice cuplu, impreuna au trait si bune, si rele. Un necaz care i-a afectat ingrozitor a fost faptul ca au ramas pe drumuri dupa ce uraganul Katrina a lovit, anul trecut, orasul New Orleans.  Nu vor uita niciodata acest episod trist, care le-a marcat existenta, dar viata merge intotdeauna mai departe!

 
 

Urmărește-ne pe Google News