„Femeile sunt foarte rezistente, dar există o limită a toleranței”, spune medicul psiholog Verma Srivstava, într-un interviu pentru publicația britanică.
Numărul sinuciderilor în India, în creștere în ultimii trei ani
India se confruntă cu cel mai mare număr de sinucideri la nivel global. Bărbații ocupă un sfert din sinuciderile din lume, în timp ce femeile reprezintă 36% din total, în grupa de vârstă 15-39 de ani.
În ultimii trei ani, numărul persoanelor care și-au luat viața în țara asiatică a fost în creștere, potrivit raportului Agenției Naționale de Evidență a Infracțiunilor (Național Crime Record Bureau – NCRB), care funcționează în subordinea Ministerului de Interne din India. Agenția ține și evidența sinuciderilor anuale.
Numărul persoanelor care și-au luat viața a crescut de la aproape 129.900 în 2017, la peste 139.000 în 2019 și peste 153.000, anul trecut.
Peste 20.000 de femei căsătorite și fără loc de muncă se sinucid în fiecare an, arată raportul. În 2020, anul pandemiei, numărul lor a ajuns la aproape 22.400, peste jumătate din totalul femeilor. Asta înseamă că în India, 61 de femei casnice își iau viața în fiecare zi. Sau una la fiecare 25 de minute.
Agenția care a întocmit raportul spune că aceste sinucideri au loc pe fondul unor „probleme în familie”, ori cel mult pe „divergențe în căsnicie”. Medicii psihologi spun că alta este, de fapt, explicația.
Se căsătoresc prea devreme și își petrec tinerețea făcând munci casnice
„Cele mai multe sinucideri în rândul femeilor casnice sunt impulsive”, explică psihiatrul Soumitra Pathare pentru BBC. „Bărbatul vine acasă, își bate soția, iar ea își curmă viața”.
O treime dintre femeile din India care își pun capăt zilelor au un istoric de suferință din cauza violenței domestice, spune el.
Violența în familie nici măcar nu este menționată drept cauză în raportul NCRB.
Multe fete sunt obligate să se mărite de tinere, de când împlinesc 18 ani, vârsta legală pentru căsătorie. Devin soții, nore și își petrec toată ziua acasă, gătind, făcând curat și alte treburi gospodărești. „Sunt puse în fața a tot felul de restricții, nu au libertate personală și foarte rar pot avea propriii bani”, explică psihologa Verma Srivastava.
Educația lor, visurile lor nu mai contează și ambiția pe care o aveau începe încet să dispară, lăsând loc disperării și dezamăgirii, iar simpla existență devine o tortură.
Verma Srivastava, medic psiholog, pentru BBC:
Un studiu al guvernului indian arată că 30% dintre femei spun că au fost bătute de un membru al familiei.
Victimele violenței domestice și-au găsit sprijin în alte femei
„Multe femei, victime ale violenței domestice, rămân sănătoase psihic doar pentru că primesc sprijin informal”, crede psihologa Chaitali Sinha. A lucrat trei ani într-un spital psihiatric din Mumbai și a făcut terapie cu oameni cu tentative de sinucidere. În cursul acestor terapii, medicul a aflat că femeile și-au format propriile grupuri de suport în trenuri, când călătoreau, sau în piață, cu vecinii.
„Nu aveau altă cale de a se exprima și de multe ori sănătatea lor mintală depindea de această conversație pe care o puteau avea cu o persoană”, a explicat Sinha pentru BBC.
Dar pandemia a afectat și mai rău situația victimelor violenței domestice, iar lockdown-ul le-a blocat în casă, cu abuzatorul lor.
Le-a împiedicat, de asemenea, să facă lucruri care le aduceau bucurie sau mângâiere. Furia, suferința și tristețea au crescut în timp, iar sinuciderea a devenit pentru ele ultima soluție.
Chaitali Sinha, medic psiholog, pentru BBC:
Încă un subiect tabu
Nu se discută suficient despre asta, spune psihiatrul Soumitra Pathare. „Există această rușine și stigmă, iar familiile încearcă să țină la secret sinuciderile”, afirmă medicul.
„În mediul rural, nu există obligația de a face autopsii, în timp ce de partea cealaltă, familiile înstărite pun presiune pe poliție ca să treacă sinuciderea drept moarte accidentală”, explică Pathare.
Autoritățile din India au în lucru o strategie națională de prevenire a sinuciderilor, potrivit publicației locale The Hindu.
„Dacă India a înregistrat anul trecut undeva la 150.000 de sinucideri, înseamnă că numărul tentativelor este undeva între 600.000 și 6 milioane”, spune Pathare.
Aceasta este populația la risc care ar trebui să reprezinte targetul strategiei de prevenție, crede medicul.
„Organizația Națiunilor Unite vrea să reducă numărul sinuciderilor cu o treime până în 2030, dar la noi, a crescut cu 10% față de anul precedent”, afirmă Pathare, conform BBC.
- Telverde Antisuicid: pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între 19.00 și 7.00, vineri, sâmbătă și duminică, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro. Dacă tentativa este iminentă, sunați urgent la 112.
Foto: Profimedia