Trey Parker și Matt Stone, scenariștii serialului South Park, au publicat pe Twitter un mesaj prin care își cer „oficial scuze față de China”.

„Scuze oficiale adresate Chinei din partea lui Trey Parker și Matt Stone. Precum cei de la NBA, primim bucurie cenzorii chinezi în casele și inimile noastre. Și noi iubim mai mult banii decât libertatea și democrația. Xi nu arată ca Winnie the Pooh deloc. Fiți pregătiți pentru cel de-al 300-lea episod, miercuri, la 10! Trăiască Marele Partid Comunist al Chinei! Fie ca recolta de sorg din această toamnă să fie una îmbelșugată! Suntem în regulă acum, China?”

Mesajul creatorilor South Park vine în contextul în care cel mai recent episod al serialului de comedie a fost interzis în China.

După ce episodul 2 din sezonul 23 al serialului a fost lansat săptămâna trecută în Statele Unite, rețeaua de socializare chineză Weibo a eliminat toate rezultatele referitoare la South Park din motorul de căutare, notează BBC.

Serialul de comedie a fost șters și de pe mai multe platforme video din China, precum Bilibili, iQiyi, Youku and le.com. Pe câteva site-uri pot fi regăsite doar scurte descrieri despre animație, însă niciun episod nu poate fi văzut de utilizatori.

Pe Douban, un site de recenzii de film din China, rezultatele de căutare despre South Park „nu pot fi afișate, potrivit legilor, reglementelor și politicilor relevante”.

Prin intermediul motorului de căutare Baidu pot fi găsite doar informații vechi despre South Park. Între primele rezultate de căutare figurează informații potrivit cărora serialul american are un impact negativ asupra adolescenților.

Mai mult, unii dintre utilizatorii rețelei de socializare chineze Weibo au fost blocați după au discutat despre „S23E02” (sezonul 23, episodul 2 din South Park).

Ce se întâmplă în episodul South Park, interzis în China

În episodul South Park, cenzurat de autoritățile de la Beijing, Randy Marsh face o călătorie în China pentru a încerca să-și extindă afacerea cu marijuana.

El este arestat, trimis la închisoare și condamnat la muncă silnică și reeducare de către Partidul Comunist chinez.

Într-una dintre scene, Randy este forțat să stea în ploaie, iar un paznic îl atacă cu baston cu electroșocuri.

„Sunt mândru că sunt membru al Partidului Comunist”, este mesajul pe care Randy l-a citit ulterior de pe un afiș. „Partidul este mai important decât persoana”.

Mai apoi, el a văzut cum un paznic a împușcat în cap un prizonier, înainte de a fi trimis într-o celulă supraaglomerată unde începe să discute cu
Winnie the Pooh și Piglet.

În 2017, accesul la toate imaginile cu personajul de desene animate Winnie the Pooh a fost blocat pe motiv că oamenii îl comparau cu Xi Jinping, președintele Chinei.

„Unii oameni au spus că Pooh seamănă cu președintele chinez, așa că acum suntem în afara legii în China”, a spus Piglet.

„Ce fel de casă de nebuni este asta?”, i-a răspuns Randy.

Site-urile blocate în China de către organele de cenzură

În China, utilizatorii nu pot accesa rețelele de socializare Twitter și Facebook, iar accesul la motorul de căutare Google este, de asemenea, blocat.

Mai mult, în luna mai, Wikipedia a anunțat că toate versiunile site-ului nu indisponibile în China.

În China, Internetul funcționează precum o rețea intranet în care doar informațiile favorabile regimului pot fi accesate gratuit.

De asemenea, publicațiile și posturile de televiziune chineze sunt supuse cenzurii de către Partidul Comunist.

foto: SOUTH PARK / COMEDY CENTRAL

 
 

Urmărește-ne pe Google News