Multe dintre ruinele ultimului conflict cu Uniunea Sovietica nu au fost indepartate, iar drumul dintre Torkham si Kabul este presarat de carcasele tancurilor sovietice si transportoarelor blindate.
Invadarea Afganistanului nu pune probleme complexe – problema este apararea teritoriului cucerit, impotriva unor grupuri de luptatori hotarati, inarmati cu lansatoare de rachete.
„Afganii asteapta din nou preluarea Kabulului de catre o armata straina”, a afirmat un ofiter de informatii pakistanez. „In 1979, tancurile rusesti au avut nevoie de numai doua zile pentru a ajunge la Kabul si a cuceri orasul, dar au avut nevoie de zece ani – si de pierderea totala a mandriei armatei ruse – pentru a incepe calatoria de intoarcere”, a adaugat sursa citata.
Intr-adevar, chiar si la multi ani dupa terminarea razboiului, cei care i-au gonit pe sovietici din tara se lauda cu faptul ca in Afganistan a inceput decaderea imperiului sovietic si seria de evenimente care au dus la destramarea comunismului in Europa de Est. „Noi am invins comunismul in intreaga lume”, sunt vorbe care sunt rostite cu mandrie de foarte multi afgani. Desi au platit foarte scump cei zece ani de lupta cu cotropitorul sovietic, circa un milion de afgani pierzandu-si viata, nici rusii nu au scapat prea usor. 15.000 de militari rusi au murit in timpul razboiului din Afganistan. Unul din combatantii in acel razboi a definit foarte sugestiv situatia celor zece ani de lupte: „Afganistanul a fost cucerit inca din primele zile ale razboiului. Dar nu a fost niciodata infrant. Cand credeam ca am cucerit o zona si totul este sub controlul nostru, din senin apareau luptatori care ne respingeau. Am asistat la zeci de batalii in care afganii au luptat cu mainile goale si totusi au reusit sa ne invinga. Este incredibil ceea ce s-a intamplat. Cand s-a dat ordinul de retragere din Afganistan, nu ne venea sa credem ca una din cele mai mandre armate din lume pleaca de acolo cu coada intre picioare”.
„Daca americanii pleaca la razboi, imi e mila de ei”, a afirmat Iuri Samanov, fost colonel in armata sovietica. „Imi e mila de mamele, surorile si fratii lor. Va fi de zece ori mai rau decat in Vietnam”, a spus el.
Relieful din Afganistan face imposibil razboiul conventional. „Rachetele nu va vor salva – nu ai spre ce sa tragi. Muntii rezista oricarui atac. Soldatii mei m-au intrebat de ce luptam in Afganistan, dar nu am putut sa le raspund. Nu aveam de ce sa fim acolo”, a adaugat el.
Costurile campaniei sovietice in Afganistan sunt in continuare incalculabile. Mare parte din armele de care dispun talibanii astazi provin de la unitatile sovietice care s-au predat.