Înțelegerea consolidează un viitor lung pentru SpaceX și NASA, deoarece lucrează împreună pentru a lansa astronauți către și de la Stația Spațială Internațională.
Lansările nou contractate își extind parteneriatul până în 2030 și aduc valoarea totală a contractului la aproape 5 miliarde de dolari pentru 14 misiuni cu astronauți complet operaționale.
SpaceX și NASA au încheiat un acord pentru prima dată în 2014. La acea vreme, acesta acoperea șase astfel de lansări de astronauți și era evaluat la 2,6 miliarde de dolari.
O misiune demonstrativă cu echipaj, care a marcat prima lansare a unui astronaut care decolează de pe pământ american, de la retragerea programului navetei spațiale NASA, a avut loc în 2020. SpaceX s-a ocupat de lansări de rutină de atunci, cu cea de-a cincea misiune complet operațională programată să decoleze în această toamnă.
Această înțelegere se bazează, de asemenea, pe o prelungire a contractului pe care NASA a oferit-o celor de la SpaceX, în februarie, pentru trei zboruri suplimentare ale navei spațiale Crew Dragon, care aparține companiei, iar agenția spațială dădea deja semne în iunie că intenționează să plătească și mai multe.
În decembrie 2021, NASA a anunțat prelungirea funcționării Stației Spațiale Internaționale până în 2030.
„Prin această extindere, este nevoie de misiuni suplimentare de rotație a echipajului pentru a susține o cadență de zbor sigură și durabilă pe tot parcursul celorlalte operațiuni planificate ale stației spațiale”, transmitea NASA la acea vreme.
Menținerea ISS în funcțiune până în 2030 a fost pusă sub semnul întrebării în ultima vreme, deoarece Rusia, partenerul principal al Statelor Unite pe ISS, a amenințat că va întrerupe cooperarea cu stația spațială pe fondul conflictului din Ucraina.
În prezent, NASA nu poate prelua stația spațială singură, deoarece porțiunea controlată de Rusia a stației spațiale oferă propulsia necesară pentru a menține ISS pe orbită.