Misiunea este considerată una istorică, deoarece reprezintă o reluare a zborurilor spațiale cu echipaj uman pe teritoriul SUA după nouă ani. Totodată, este marcat începutul unei noi ere spațiale, care se bazează pe sectorul privat.
UPDATE ora 23:22 NASA a anunţat pe Twitter că „lansarea nu va avea loc azi”.
„We are not going to launch today.”
— NASA (@NASA) May 27, 2020
Due to the weather conditions, the launch is scrubbing. Our next opportunity will be Saturday, May 30 at 3:22pm ET. Live #LaunchAmerica coverage will begin at 11am ET. pic.twitter.com/c7R1AmLLYh
UPDATE ora 23:15 Conform BBC, dacă există o întârziere de orice fel și lansarea nu poate fi efectuată la ora stabilită, echipajul va trebui să aștepte până sâmbătă.
Totul depinde de condiţiile meteo, o decizie urmează să fie luată curând.
UPDATE ora 22:55 – astronauţii au armat sistemul care permite evacuarea, în timp ce este încărcat agentul de propulsie
UPDATE ora 22:45 NASA încă așteaptă ca vremea să devină favorabilă, pentru a permite lansarea în condiţii de siguranţă, la ora stabilită, 23:33.
UPDATE ora 22:00 Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania Trump, au plecat de la Casa Albă pentru a urmări lansarea istorică de la Centrul Spațial Kennedy.
UPDATE ora 21:45 Cei doi astronauţi, Bob Behnken şi Doug Hurley, au urcat în capsulă şi se pregătesc pentru lansare.
Cu mai puţin de două ore rămase până la începutul misiunii, canalele de comunicare sunt verificate.
Procedura include discuţii dintre turnul de control şi membrii echipajului, pentru ultimele ajustări audio.
Decizia lansării misiunii, programată la ora României 23:33 va fi luată în funcţie de condiţiile meteo.
UPDATE ora 19:50: Pregătirile au început, conform imaginilor furnizate în timp real de NASA. Cei doi astronauţi primesc ultimele sfaturi şi discută cu oficialii şi responsabilii pentru zbor, cu mai puţin de 4 ore rămase până la lansare.
Decolarea este programată la ora 23.33, ora României.
Bob Behnken şi Doug Hurley sunt primii astronauţi trimişi în spaţiu în cadrul programului SpaceX.
Evenimentul de miercuri reprezintă şi o reluare a zborurilor spaţiale cu echipaj uman de pe teritorul Statelor Unite, după nouă ani în care astronauții au rămas la sol.
Meritul nu aparține însă NASA, compania guvernamentală americană de studiu a spațiului, ci SpaceX, compania privată a lui Elon Musk.
Pregătirile pentru lansare încep la ora 19.15, ora României și vor putea fi urmărite în transmisiune directă online pe Nasa.gov sau YouTube.
Naveta spaţială Crew Dragon va fi ridicată de la pământ de o rachetă Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida.
Succesul așteptat al lansării unei rachete a companiei SpaceX, deţinută de Elon Musk, într-o misiune de transportare a astronauţilor pe orbita Terrei, va deschide sectorul spaţial companiilor private, comentează jurnaliștii cotidianului Financial Times, potrivit Mediafax.
Dacă misiunea va reuși, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a ajunge în spațiu: din 2011, navetele Soyuz erau singurele „taxiuri” spațiale disponibile.
NASA „închiriază” compania lui Elon Musk
Dacă lansarea spre Staţia Spaţială Internaţională va avea succes, NASA ar urma să cumpere patru locuri în următorul zbor, programat peste câteva luni, și ar fi prima dată când astronauţii companiei guvernamentale vor deveni pasageri într-un vehicul spaţial comercial.
Lansarea de acum reprezintă momentul în care sectorul privat începe să transporte oameni în spaţiu în mod „fiabil şi ieftin”, apreciază Peter Diamandis, fondatorul X Prize, proiectul prin care a avut loc primul zbor privat până la limita spaţiului cosmic acum 16 ani.
Există însă o problemă, pe care nici NASA și nici Space X nu o pot controla. Vremea și furtunile frecvente din Florida pot amâna lansarea, care are ca date de rezervă 30 și 31 mai.
SpaceX a strâns peste 500 de milioane de dolari din finanțări externe pentru a-și dezvolta capsula Crew Dragon, programul Starship și activitățile de satelit Starlink.
Crew Dragon este o capsulă, ca și Apollo, dar din secolul XXI. Ecranele tactile au înlocuit butoanele și manetele. Interiorul este dominat de alb, iluminarea este mai subtilă.
Sursa foto: SpaceX