UPDATE, 30.04 – Compania americană SpaceX a amânat pentru luni, 1 mai, prima sa lansare militară cu o încărcătură clasificată „secret de apărare”, din cauza unei probleme tehnice, a informat compania, duminică, 30 aprilie.
„Din exces de prudență am decis să anulăm lansarea planificată pentru azi”, a declarat purtătorul de cuvânt al SpaceX, adăugând că problema tehnică a fost legată de primul etaj al rachetei Falcon 9, care urmează să transporte încărcătura.
Lansarea este în prezent programată pentru luni, la ora locală 7:00 (11.00 GMT), în Cape Canaveral, din Florida — la 24 de ore de la ora la care fusese inițial prevăzută.
Încărcătura e cunoscută sub numele de cod NROL-76 urmează să fie transportată la bordul unei rachete Falcon 9. Niciun alt detaliu nu a mai fost divulgat.
Racheta urmează să decoleze de la Cape Canaveral, în Florida, în cursul unui interval de lansare care va începe la ora locală 07.00 (11.00 GMT).
SpaceX, o societate privată fondată de miliardarul Elon Musk, a intentat în 2014 o acțiune judiciară împotriva armatei americane pentru a contesta monopolul lansărilor de sateliți care țin de securitatea națională acordat United Launch Alliance, o operațiune comună a giganților Boeing și Lockheed Martin.
SpaceX va onora și alte două contracte pentru Forțele Aeriene Americane pentru lansarea pe orbită a unor sateliți GPS.
Dacă lansarea de duminică va fi amânată, din cauza condițiilor atmosferice neprielnice, o altă fereastră de lansare va apărea la 1 mai.
La sfârșitul lunii , SpaceX a avut o reușită incredibilă! A lansat din nou o rachetă spațială deja folosită! Anul trecut, omenirea a văzut imagini uluitoare de la explozia unei rachete lansată de SpaceX | VIDEO.
Anul viitor, doi turiști vor călători în jurul lunii… cu ajutorul SpaceX și NASA. Elon Musk, CEO SpaceX , a anunţat că turiştii în spaţiu au achitat deja o mare parte din suma consistentă pe care o au de dat pentru această călătorie unică. Cei doi vor fi supuşi mai multor teste de fitness şi vor începe pregătirea fizică în decursul acestui an.
FOTO: spacex.com