Iată care sunt avantajele spălării la 30 de grade. Rufele se deteriorează mai puțin. La o temperatură scăzută fibrele se uzează mai puțin și își păstrează mai bine culorile. Mașina de spălat contează în consumul tău de electricitate în procent de 7%. Deloc neglijabil.

  • Dacă vei spăla rufele corect la mașină vei face economie. În momentul în care ai scăzut temperatura nu mai reduce și timpul de spălare. Rotațiile prelungite asigură o spălare mai bună a rufelor.
  • Mașina nu trebuie umplută la refuz, dar nici lăsată prea goală. Dacă pui prea multe rufe, acestea nu se vor spăla uniform. Dacă sunt prea puține, nu se vor freca între ele suficient cât să se curețe bine, iar consumul energetic este același cu varianta în care o umpli prea mult.
  • Respectă instrucțiunile de pe etichete. Poți folosi temperaturi inferioare celor indicate pe etichetă, dar nu mai mari.
  • Triază rufele corect. E bine să le speli în funcție de culori: închise, vii, pastelate și albe. Astfel nu vei avea surprize să iasă culorile.
  • Verifică buzunarele! Dacă ai un pix sau bani, sau șervețele de hârtie, scoate-le. Altfel îți vor crea probleme în timpul procesului de spălare.
  • Folosește soluții de scos petele. Înainte de a pune rufele în mașină verifică-le dacă au pete. Folosește soluții tip spray pe zonele cu pricina.

Spală, totuși, la 60 de grade: husele, prosoapele și pijamelele unei persoane bolnave, mai ales dacă există epidemii de gripă sau boli digestive. Hainele de sport sau cele foarte murdare care au venit în contact cu fluide corporale (sânge, urină). Articolele care vin în contact direct cu corpul (lenjeria intimă, cea de pat, prosoapele) se spală curent la 30 de grade și o dată pe lună la 60.

 

Câteva trucuri

  • Pune o jumătate de pahar de oțet de vin alb în compartimentul pentru balsam al mașinii de spălat, Va lăsa rufele moi; nu vor mirosi a oțet când sunt uscate; are rol dezinfectant și ajută la eliminarea calcarului.
  • Pune câteva picături de ulei esențial în compartimentul de spălare. Va parfuma rufele și va avea și efect antibacterian.

 

Cifre de reținut

Spălatul rufelor la 60 de grade consumă 1,3 KWh, la 40 de grade – 0,7 KWh. La 30 de grade consumul este 0,4 KWh. Deci, spală rufele la 30 de grade ca să economisești energie electrică.

Citește și:  Trucuri ca să-ți păstrezi «în viaţă» maşina de spălat

 
 

Urmărește-ne pe Google News