Spalatul mainilor este un gest al igienei de baza pentru a evita transmiterea maladiilor. Dar putina lume stie, de exemplu, ca germenii se inmultesc daca se apeleaza la uscarea mainilor cu aer cald.
Medicii sunt de acord ca, indiferent daca e vorba de afectiuni virale sau bacteriene, toate au un punct comun de transmitere de la individ la individ: prin intermediul mainilor. Mainile se folosesc, de exemplu, la trasul apei la toaleta, la atingerea ochilor, a gurii, ele ating sute de obiecte diferite in cursul unei zile (in medie, 30 pe minut).
Mainile se spala intotdeauna cu apa si sapun. O stie toata lumea. ?nsa pentru ca spalatul mainilor sa fie eficace, Institutul National de Prevenire si Educatie in domeniul Sanatatii (INPES) din Franta recomanda o durata de 30 de secunde, pentru curatarea mai ales a regiunilor dintre degete si de sub unghii, necesara pentru eliminarea germenilor.
Pentru uscarea mainilor se folosesc servetele uscate si curate. Sistemele de uscare cu aer cald aduc cu 87% mai multi germeni pe maini decat un servetel.
?nainte de a prepara mancarea, a ingriji bebelusul, dupa plimbarea in parc sau cu metroul, spalatul mainilor trebuie sa devina un gest reflex.
Spalatul mainilor dupa utilizarea mijloacelor de transport in comun, a toaletelor etc. poate parea un lucru evident si totusi nu toata lumea o face. Prudenta se recomanda in locurile publice cu trafic general, toalete, cabine telefonice etc. Nu e bine nici sa se cada in cealalta extrema, si anume izolarea intr-un mediu aseptic, care reduce posibilitatea de a trai normal.
Microbi exista peste tot, chiar si in buzunar: pe telefonul mobil (care contine 20.900 de microbi pe cm2), telefonul fix, tastatura computerului, mouse etc. Aceste obiecte, mai ales daca mai sunt utilizate si de alte persoane, trebuie curatate frecvent.