Vestea că liderii separatiști ar urma să fie grațiați a stârnit nemulțumire în Spania încă de la începutul lunii, când zeci de mii de oameni au protestat față de această decizie. Guvernul susține că măsura va ajuta la calmarea tensiunilor din regiunea Cataloniei.

În 2017, tentativa de secesiune a bogatei regiuni semiautonome a aruncat Spania în cea mai mare criză politică din ultimii 40 de ani.

Condamnarea celor nouă lideri, în octombrie 2019, la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare, pentru răzvrătire, a dus la demonstraţii masive în Catalonia, dintre care unele au degenerat, în special în Barcelona.

Oriol Junqueras, adjunctul liderului separatist Carles Puigdemont, a primit cea mai mare pedeapsă, 13 ani. Alți trei activiști au primit pedepse cu suspendare.

Nu mai au voie să ocupe funcții publice

Eliberarea prizonierilor poate dura până la câteva zile, întrucât grațierile trebuie mai întâi să fie semnate de rege și publicate în buletinul oficial al țării.

Decizia nu anulează interdicția de a ocupa funcții publice și este condiționată de faptul ca liderii sepatatiști să nu comită alte infracțiuni într-o anumită perioadă de timp, a declarat marți premierul Pedro Sánchez.

Sanchez a mai spus că guvernul nu le cere celor grațiați să-și abandoneze ideile politice, subliniind că au fost condamnați pentru acțiunile lor și nu pentru credințele lor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News