Parlamentul spaniol a legalizat joi eutanasia și sinuciderea asistată pentru persoanele cu boli grave și incurabile sau debilitante, care vor să își pună capăt suferinței.
Camera inferioară a parlamentului a adoptat legea cu 202 voturi „pentru”, 141 „împotrivă” și 2 abțineri. Până acum, oamenii care ajutau pe cineva să moară, indiferent de context, riscau o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.
Votul din parlament a fost salutat de ministrul sănătății din coaliția de stânga aflată la guvernare.
„Azi este o zi importantă. Ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai corectă”, a spus Carolina Darias.
„De azi suntem o țară mai umană, mai corectă și mai liberă”, a spus și premierul socialist Pedro Sanchez.
Legea, care vizează persoanele adulte cu rezidență legală în Spania, va intra în vigoare în trei luni, pentru a oferi timp de înființare comisiilor regionale de control, cele care vor analiza și vor autoriza cererile de eutanasiere.
În fața clădirii legislativului, diverse grupuri care militau pentru și împotriva adoptării legii au demonstrat în paralel cu ședința parlamentară.
O puternică opoziție a venit din partea partidelor de dreapta, în special a grupării populiste Vox, care a și avertizat că va ataca legea la Curtea Constituțională.
90% dintre spanioli susțin decriminalizarea eutanasiei
Problema eutanasiei a preocupat de multă vreme opinia publică din Spania, țară care are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume.
Chestiunea a stârnit dezbateri și mai aprinse pe fondul cazului lui Ramon Sampedro, un bărbat paralizat care și-a înregistrat sinuciderea asistată în 1998, după ce instanța i-a respins dreptul de a face acest lucru în mod legal.
Povestea sa a fost ecranizată într-un film care a câștigat Oscarul în 2004 – „The Sea Inside”.
Potrivit unui sondaj din 2019, citat de Reuters, în jur de 90% dintre spanioli sunt în favoarea decriminalizării eutanasiei.
După decizia de joi, Spania a devenit a patra țară care a legalizat eutanasia, după deciziile similare luate în trecut de Belgia, Luxemburg și Olanda.
Un plan similat al Portugaliei s-a blocat după ce o lege adoptată de parlament în acest sens a fost declarată neconstituțională.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!