Karim Bouyakhrichan, liderul „Mocro Maffia”, a fost arestat la Marbella în ianuarie anul trecut, într-o operațiune majoră care a încheiat o anchetă de cinci ani într-un dosar de spălare a banilor.
După ce a aflat despre arestarea lui Karim Bouyakhrichan, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Națională a Spaniei, cerând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Țările de Jos pentru a se confrunta cu acuzații legate de traficul de droguri.
Curtea Națională din Madrid a aprobat cererea, dar Curtea Provincială din Málaga, care are jurisdicție asupra zonei în care a fost arestat Bouyakhrichan, a refuzat să o execute, argumentând că „lordul” drogurilor va trebui să facă față acuzațiilor de spălare de bani în Spania, înainte de a fi extrădat în altă țară.
Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând rapid o nouă cerere, în care a arătat că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați criminali de Interpol pentru rolul său într-un război pan-continental al drogurilor în ultimul deceniu, în care zeci de oameni au fost uciși în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.
Rețeaua de radio din Spania Cadena SER a dezvăluit marți că, deși Curtea Națională a acceptat recursul olandez, a uitat să emită un ordin de reținere care ar fi asigurat că Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la extrădare.
Când cazul său de spălare a banilor a fost prezentat pentru o audiere inițială la Curtea Provincială din Málaga luna trecută, judecătorul a fost de acord să-l elibereze pe șeful bandei pe o cauțiune de 50.000 de euro.
Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat banii și a părăsit orașul, făcându-se nevăzut.
Prințesa Amalia, pe lista lui Bouyakhrichan
În 2022, prințesa olandeză Amalia a trebuit să se retragă din complexul studențesc și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile care indicau că Bouyakhrichan plănuia fie s-o răpească, fie s-o asasineze pe moștenitoarea tronului.
Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o consolidare a protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranța prințesei, precum și a liderilor politici, inclusiv prim-ministrul interimar Mark Rutte, despre care postul olandez De Telegraaf a raportat că se află pe lista de „ținte” la nivel înalt a lui Bouyakhrichan.