Spania a confiscat șase ambarcațiuni după declanșarea războiului, iar cei mai mulți dintre proprietari plătesc pentru taxe pentru întreținere, echipaj, andocare și asigurare.

Compania de administrare portuară Ocibar a declarat că proprietarii a două iahturi puse sub sechestru în baza sancțiunile și ancorate la unitățile sale din Tarragona și Mallorca au făcut plăți. Compania a refuzat să facă public numele proprietarului, dar autoritățile spaniole cred că unul din iahturi este deținut de Eduard Khudainatov, un fost șef al gigantului energetic rus Rosneft.

În martie, premierul spaniol Pedro Sanchez a promis, când a anunțat confiscarea unui iaht în Spania, că îi va lovi „decisiv” și „dur” pe aliații lui Putin. Până acum, un singur iaht confiscat a fost vândut: Axioma a fost scos la licitație în Gibraltar în august, la cererea unei băncii JP Morgan.

În Franța, cinci iahturi sunt supuse sancțiunile. Alexei Kuzmichev, acționarul băncii ruse Alfa, a plătit pentru două nave dintre aceste ambarcațiuni care sunt confiscate la Cannes și Antibes. Plățile se fac în temeiul unei legi din 2014 a Uniunii Europene care permite plăți pentru întreținerea proprietăților înghețate, a declarat avocatul său Philippe Blanchetier pentru Reuters.

În septembrie, Kuzmichev a anunțat că dă în judecată statul francez pentru a intra în posesia iahturilor sale. Tribunalul a decis, în octombrie, că poate avea acces la unul din iahturi din cauza unor greșeli procedurale în timpul confiscării, în timp ce decizia privind al doilea iaht urmează să fie pronunțată la un termen viitor.

În ciuda acestor decizii, James Jaffa, avocat al firmei britanice Jaffa & Co specializată în iahturi, inclusiv pentru clienții ruși, a declarat că costurile de întreținere a unor astfel de iahturi erau adesea „mărunțiș” pentru proprietarii lor, în timp ce neplata taxelor ar putea permite creditorilor, precum șantierele navale, să solicite ca instanțele să autorizeze sechestrul și vânzarea unui iaht pentru lichidarea datoriilor.

„Sancțiunile nu par să aibă efectul paralizant pentru care au fost implementate”, a spus Jaffa.

Confiscarea vilelor, iahturilor și altor proprietăți de valoare ale oligarhilor ruși a fost una din primele măsuri aprobate la nivel european după declanșarea invaziei rusești, pe 24 februarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News