Pe plan mondial, turismul este în creştere. Anul trecut, au fost 1.4 miliarde de turişti internaţionali. Acest prag, de 1,4 miliarde, a fost atins cu doi ani înaintea estimărilor. Sectorul acesta fiind într-o creştere permanentă, ţările se luptă pentru a oferi condiţii cât mai bune.
Forumul Economic Global, organizaţia non-profit din Elveţia cunoscută pentru întâlnirea anuală de la Davos, a realizat un index a 140 de ţări, pe diverse criterii legate de domeniul turismului şi călătoriilor.
Criteriile se referă la factorii de încurajare a turismului (mediul de afaceri, siguranţa şi securitatea, sănătatea şi igiena, resursele umane şi piaţa muncii, precum şi capacităţile IT), politicile de turism (competivitate, preţuri), infrastructura (aeriană, terestră şi portuară, dar şi a serviciilor de turism), precum şi la resursele naturale şi culturale.
Cele mai bune destinaţii turistice
Potrivit acestor criterii, primele 4 locuri din top sunt ocupate de Spania, Franţa, Germania şi Japonia, care sunt la egalitate. Aceste ţări sunt urmate de Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Italia, Canada şi Elveţia.
Din acest top 10, singura ţară care a pierdut din punctaj faţă de anul trecut este Marea Britanie.
Din primele 50 de ţări, 28 sunt din Europa (inclusiv Rusia).
Grecia, o destinaţie preferată de foarte mulţi români, se află pe locul 25.
Vezi ce locuri de vizitat sunt in Spania sau daca tot esti in zona, obiectivele turistice din Portugalia. Poti citi si despre locurile de vizitat din Italia sau obiectivele turistice din Germania!
România, o destinaţie în creştere
România este pe locul 56 în acest top, în creştere faţă de anul 2017. A urcat 12 poziţii, ceea ce o face printre cele mai de succes ţări din acest punct de vedre. Creşteri similare au mai înregistrat doar Serbia şi Albania (12 poziţii) şi Moldova (14 poziţii).
În jurul poziţiei noastre din clasament se află Argentina, Quatar, Chile, Letonia, Mauritius şi Columbia (clasate mai bine) şi Israel, Oman, Lituania, Slovacia şi Africa de Sud (clasate mai prost).
Bulgaria se află înaintea noastră, pe poziţia 45, iar Ungaria este pe locul 48. Republica Moldova, care înregistrează cea mai mare creştere faţă de anul trecut, este însă abia pe locul 103.
România a fost penalizată în principal din cauza infrastructurii.
A obţinut scoruri bune în privinţa securităţii, sănătăţii, digitalizării, competitivităţii preţurilor, mediului şi infrastructurii de turism. Cu toate acestea, ţara noastră este deficitară la capitolul prioritizării IT-ului, infrastructurii aeriene şi a celei rutiere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro