Raportul comisiei afirmă că Madridul nu ar fi trebuit să îi suspende din funcție pe oficialii catalani și să îi lipsească de atribuții înainte de a-i condamna.
Fostul vicepreședinte al guvernului regional catalan, Oriol Junqueras, și trei foști miniștri regionali, Raül Romeva, Josep Rull și Jordi Turull, au fost încarcerați pentru rolul pe care l-au avut în referendumul de independență din 2017.
Curtea Constituțională a Spaniei a decis că referendumul a fost invalid, iar cei patru au fost găsiți, inițial, vinovați de „rebeliune”. În octombrie 2019, acuzațiile au fost diminuate la „răzvrătire”.
Decizia de a-i acuza de rebeliune și de a-i suspenda din funcțiile publice, înainte de pronunțarea unei condamnări, „nu s-a bazat pe motive rezonabile și obiective prevăzute de lege”, a constatat comisia ONU.
Acuzația de „rebeliune” presupunea o „revoltă violentă împotriva ordinii constituționale”, a adăugat comisia, precizând că cei patru lideri au îndemnat Catalonia să „rămână strict pașnică”.
„Decizia de suspendare a oficialilor aleși trebuie să se bazeze pe legi clare și previzibile, care să stabilească motive rezonabile și obiective pentru restricționarea drepturilor politice”, a mai motivat comisia ONU.
Grupul de 18 experți din cadrul Organizației Națiunilor Unite și-a publicat concluziile miercuri, după ce în 2018 a fost depusă o plângere de către liderii regionali din Catalonia.
Nouă dintre cele 12 persoane condamnate pentru tentativa eșuată de declarare a independenței au fost condamnate la închisoare. Acestea au fost grațiate în 2021, dar încă nu au voie să ocupe funcții publice.
Fostul președinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a scris pe Twitter că concluziile ONU reprezintă o „palmă peste față” pentru Spania. „Un stat membru al UE încalcă drepturile politice și aceasta este o amenințare reală la adresa democrației în Europa”, a afirmat el.
Una altra bufetada des de Nacions Unides a la cara de l’Estat espanyol per la violació de drets polítics dels nostres representants. Els responsables d’aquella violació no poden donar lliçons de democràcia i haurien d’assumir responsabilitats. Van fer un cop a la democràcia. https://t.co/d3fFtvYpvP
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) August 31, 2022
Puigdemont a fugit în Belgia în 2017 pentru a evita urmărirea penală pentru rolul său în tentativa de secesiune din 2017.
Foto: EPA