Legea a fost adoptată în decembrie anul trecut de parlamentarii spanioli cu o largă majoritate și presupune modificări importante pe mai multe paliere: Codul Civil, Legea privind ipoteca și Legea privind procesele civile.
Astfel, potrivit modificărilor normative, un judecător va trebui să decidă în privința custodiei animalului de companie, fie el câine, pisică, pește, pasăre sau orice alt necuvântător, exact ca în cazul unui copil. Tot instanța va putea schimba, dacă va fi nevoie, condițiile de îngrijire a animalului și va stabili cum se împart costurile pentru întreținerea lui între foștii parteneri.
Fostul partener care demonstrează că are stabilitate financiară sau care a primit înainte și custodia copiilor are șanse să primească și custodia totală a animalului de companie, potrivit El Pais.
Părinților le poate fi limitat contactul cu copiii dacă și-au abuzat animalele
Judecătorul poate stabili și custodia alternativă, cu perioade clare în care animalul stă la un partener sau celălalt. În același timp, însă, dacă stăpânii nu pot garanta bunăstarea animalului sau au antecedente de acte de cruzime asupra animalelor, acestora le poate fi respinsă cererea de custodie.
Și mai important este că părinților divorțați le poate fi scurtat timpul petrecut cu copiii lor dacă și-au abuzat sau maltratat animalele de companie ca formă de violență indirectă făcută cu scopul de a-și răni sau controla fostul partener.
Aceeași nouă lege mai prevede că animalele de companie pot fi incluse în testamente, notează El Pais. Dacă nu sunt incluse în testament, rămân moștenitorilor. Dacă asta nu este posibil imediat, animalele vor ajunge în adăposturi până când va fi găsit și stabilit un moștenitor. Dacă nimeni nu-și asumă grija sa, animalul va fi dat spre adopție.
Un registru cu persoanele cărora li s-a interzis să dețină animale
„Animalele sunt parte din familie, iar când o familie se destramă, soarta animalului trebuie privită cu aceeași importanță ca soarta oricărui alt membru al familiei”, spune, pentru Reuters, avocata Lola Garcia, care luptă pentru drepturile animalelor.
Parlamentul spaniol mai are pe masă un proiect de lege care vizează, printre altele, interzicerea vânzării de animale de companie în magazie.
Între 150.000 și 300.000 de animale sunt abandonate anual în Spania, iar viitoarea lege ar putea aduce măsuri care să reducă acest număr. Spania vrea, așadar, să introducă un registru al persoanelor cărora le-a fost interzis să dețină animale.
Alte măsuri foarte importante, ba chiar controversate, notează cotidianul spaniol, incluse în proiectul de lege prevăd interzicerea ca un câine să fie lăsat nesupravegheat mai mult de 24 de ore, precum și eliminarea listei raselor periculoase de câini.
José Miguel Doval, președintele Societății Roiale Canine, crede că e dificil de monitorizat supravegherea câinilor.
„Animalele nu ar trebui lăsate singure, dar e dificil de stabilit asta prin criterii atât de stricte”, spune el.
Cu eliminarea listei de rase de câini declarate ca fiind periculoase Doval este, însă, de acord.
„E inacceptabil să condamni un câine de la naștere doar din cauza rasei sale, să-l obligi să poarte tot timpul o botniță și o lesă scurtă”, punctează el.
Parlamentul spaniol intenționează, de asemenea, să interzică folosirea animalelor sălbatice în circuri și să interzică comercializarea animalelor de persoanele neautorizate, potrivit El Pais.
Mai multe ţări europene şi-au modificat deja codurile civile astfel încât să fie animalele să fie recunoscute ca fiind „ființe vii”. Printre ele, Franța, Germania, Elveţia, Austria şi Portugalia.