Potrivit oficialilor, migranții fie au înotat în jurul gardurilor de la frontieră, fie au așteptat refluxul pentru a traversa marea prin zonele unde nivelul apei e suficient de scăzut ca să permită asta.

Peste 2.700 dintre ei au fost deportați, dar niciunul dintre minori.

Niciunul din minorii care au sosit ilegal în Ceuta nu a fost deportat | Foto: EPA

Enclavele spaniole Ceuta și Melilla sunt o atracție pentru migranții africani care doresc să înceapă o nouă viață în Europa.

Începând cu secolul al XVII-lea, atât Ceuta, cât și Melilla au fost sub stăpânirea spaniolă, deși sunt revendicate de mult de Maroc. Orașele portuare formează acum singura frontieră terestră a UE cu Africa. Au statut semiautonom, la fel ca unele regiuni din Spania continentală.

Trupele spaniole au fost dislocate pe plajă pentru a ajuta poliția de frontieră la punctul principal de intrare din Ceutei – Tarajal, în partea de sud a enclavei.

Armata a fost desfășurată la graniță în contextul crizei de migranți | Foto: EPA

Ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că 200 de soldați, plus 200 de polițiști suplimentari urmau să sprijine cei 1.100 de agenți de frontieră din Ceuta. Enclava are aproximativ 80.000 de locuitori.

Forțele de securitate marocane de la Fnideq, orașul adiacent, au tras gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime mare de migranți prezentă la gardul de frontieră, a informat agenția de știri AFP.

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a anulat deplasarea la Paris, unde urma să participe la un summit condus de francezi privind ajutorul financiar pentru Africa. A spus că se concentrează asupra crizei din Ceuta și a promis „fermitate maximă” în restabilirea normalității în enclavă.

Urmărește-ne pe Google News