Seceta din acest an a diminuat producția cu o treime, iar momentan nu e niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăți în curând. Cercetările recent au arătat că, în prezent, cantitatea de apă din sol este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.200 de ani.
„Copacii ar trebui să fie plini de măsline acum, aproape de recoltare. Dar sunt goi, iar aceasta este recolta care ar trebui să pună ulei pe rafturile magazinelor anul viitor”, spune Francisco Elvira, un fermier din sudul Spaniei.
O producție în scădere, într-o perioadă în care prețurile au explodat, nu va face decât să exacerbeze criza alimentară globală. „Cumpărătorii plătesc deja cu o treime mai mult decât anul trecut, iar seceta va crește și mai mult prețurile”, spune Juan Gadeo, șeful fabricii Interóleo din Jaen.
„S-ar putea să fim nevoiți să concediem o parte din muncitori. Există un sentiment de depresie și incertitudine. Un alt an ca acesta ar fi o catastrofă completă”, completează acesta.
Situația este atât de dificilă, încât fermierii spanioli au decis să planteze mai multă floarea-soarelui, în încercarea de a compensa pierderea de ulei de pe piețele globale cauzată de războiul din Ucraina, în condițiile în care statul est-european este cel mai mare producător din lume. Dar și această producție este afectată de lipsa precipitațiilor.
„Dacă nu plouă până la sfârșitul anului, nu are sens să plantezi mai mult”, spune un fermier care a făcut această tranziție. „Ar fi ca și cum ai îngropa bani în pământ. Și nu sunt prognoze de ploaie deocamdată”.
Europa, lovită de secetă extremă
Un raport recent al Observatorului Global al Secetei a concluzionat că Europa suferă cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.
Mai multe țări de pe continent s-au luptat cu incendiile și valurile de căldură, Spania fiind printre cele mai afectate. Acolo, peste 270.000 de hectare au fost distruse în acest an, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere. România este a doua cea mai afectată țară din UE.
Căldura extremă și lipsa precipitațiilor au dus la o scădere dramatică a nivelului rezervelor naturale de apă din Spania. Guvernul spaniol extinde acum instalațiile de desalinizare și construiește altele noi, într-o încercare de a găsi soluții la lipsa de apă.
Jumătate din apa produsă în instalația de desalinizare este folosită pentru udarea culturilor, în condițiile în care Spania produce mai multe fructe și legume decât orice altă țară din Uniunea Europeană.
Acest lucru, spun unii oameni de știință, este parte a problemei. Într-o eră a lipsei acute de apă, această țară pur și simplu nu își mai permite să fie „grădina Europei”, așa cum este adesea numită.
„Terenul irigat consumă 85% din toate resursele de apă. Cu restul de 15% nu se pot satisface toate celelalte cererile de apă, dintre care unele au prioritate ridicată”, spune Julia Martinez, de la Fundația New Water Culture.