Întrebat la postul spaniol de radio RNE dacă 21 mai este data când Spania, Irlanda şi alte ţări UE vor recunoaşte un stat palestinian, Borrell a răspuns afirmativ, el menţionând şi numele Sloveniei.
„Acesta este un act simbolic, de natură politică. Mai mult decât un stat, el recunoaşte dorinţa ca acel stat să existe”, a precizat Josep Borrell.
Șeful UE pentru politică externă a adăugat că Belgia şi alte ţări vor face probabil acelaşi pas ca Spania şi Irlanda.
Anterior, ministrul de externe spaniol Jose Manuel Albares afirmase că decizia privind recunoaşterea a fost luată, deşi el nu a menţionat o anumită dată.
În luna martie, premierul spaniol Pedro Sanchez a afirmat că Spania şi Irlanda, împreună cu Slovenia şi Malta, au convenit să facă primul pas către recunoaşterea unui stat palestinian alături de cel israelian existent, considerând că soluţia cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.
Spania şi Irlanda susţin de multă vreme drepturile palestinienilor. Eforturile lor s-a intensificat în contextul bilanţului în creştere al ofensivei israeliene în Fâşia Gaza pentru eliminarea Hamas şi al apelurilor la nivel global la un armistiţiu şi la identificarea unei soluţii durabile pentru pacea în regiune, notează Reuters.
După anul 1988, 139 dintre cele 193 de membre ONU au recunoscut statul palestinian.
FOTO: Hepta
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 11.05.2024, 07:37
Ce-or să se bucure spaniolii când Palestina va recunoaște Țara Bascilor și Barcelona...
Mucificator • 10.05.2024, 20:57
Reacție de politică externă specifică statelor independente și suverane.