În ultimele trei luni din 2021, Spania a înregistrat doar 35% din precipitațiile medii pe care le-a văzut în aceeași perioadă din 1981 până în 2010. Iar în 2022, nu a căzut aproape niciun strop de ploaie.

Potrivit agenției naționale meteorologice, doar în 2005 nu a mai plouat în ianuarie, în acest secol. Rubén del Campo, un purtător de cuvânt al serviciului meteorologic, a declarat că precipitațiile sub medie din ultimele șase luni vor continua probabil pentru câteva săptămâni, cu speranța că primăvara va aduce o revenire la normalitate.

Cu aproape niciun strop de ploaie în ultimele două luni, ruinele „satul-fantomă” Aceredo au ieșit complet la suprafață. Satul Aceredo din Galicia a fost inundat în 1992 pentru a crea rezervorul Alto Lindoso. Acum, cu rezervorul la 15% din capacitatea sa, detaliile unei vieți dispărute în urmă cu 30 de ani ies la suprafață și atrag numeroși turiști.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Agricultura, grav afectată

Dacă norii nu se dezlănțuie în următoarele două săptămâni, vor fi necesare subvenții de urgență pentru fermieri, au spus autoritățile. În timp ce doar 10% din Spania a fost declarată oficial într-o „secetă prelungită”, suprafețe mari, în special în sud, se confruntă cu rezerve limitate de apă care ar putea afecta irigarea culturilor.

Valea din jurul râului Guadalquivir, în sud-vestul Spaniei, a fost declarată sub secetă prelungită în noiembrie. Acum se află în centrul unei acerbe dispute de mediu cu privire la drepturile de folosire a rezervelor de apă din apropiere de Parcul Național Doñana, o zonă aflată în Patrimoniul Mondial.

Guvernul regiunii Andaluzia vrea să acorde dreptul de folosire a rezervelor fermierilor care au terenuri în apropierea parcului. Cu toate acestea, criticii spun că mișcarea va pune în pericol și mai mult un refugiu major pentru animale sălbatice, care deja se usucă.

„Ultimii doi, trei ani au fost secetoși, cu tendința de a ploua din ce în ce mai puțin”, a spus Andrés Góngora, un cultivator de roșii din Almería. „Recoltele de cereale pentru acest an s-au pierdut”, mai spune el.

Alte zone din centrul și nord-estul Spaniei simt, de asemenea, efectele încălzirii globale. Principala asociație a fermierilor și crescătorilor de animale din Spania (COAG) avertizează că jumătate din fermele din Spania sunt amenințate de secetă în acest an.

Ei spun că, dacă nu plouă abundent în luna următoare, culturile pluviale, inclusiv cereale, măsline, nuci și podgorii ar putea pierde între 60% și 80% din producție. Asociația este însă îngrijorată și de culturile care depind de irigații, cu rezervoare sub 40% din capacitate în cea mai mare parte din sudul țării.

Guvernul de stânga al Spaniei intenționează să dedice peste 570 de milioane de euro din fondul UE de redresare post-pandemie pentru a-și eficientiza sistemele de irigare, inclusiv pentru a incorpora sisteme de energie regenerabilă.

La începutul acestei săptămâni, ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas, a declarat că guvernul va lua măsuri de urgență dacă nu va ploua în două săptămâni. Acestea s-ar limita probabil la beneficii economice pentru a atenua pierderile de recolte și venituri pentru fermieri.

Perspective sumbre

Și în Portugalia vecină a plouat puțin după octombrie 2021. Până la sfârșitul lunii ianuarie, 45% din țară suferea condiții de secetă „severă” sau „extremă”, potrivit agenției naționale meteorologice IPMA.

În mod neobișnuit, chiar și nordul Portugaliei este uscat și au izbucnit incendii forestiere această iarnă. Cicadele cântă deja noaptea în sud, iar țânțarii au apărut – semne tradiționale ale verii.

Potrivit climatologului IPMA Vanda Pires, Portugalia a asistat la o creștere a frecvenței secetelor în ultimii 20-30 de ani, cu precipitații mai scăzute și temperaturi mai ridicate. „Face parte din contextul schimbărilor climatice”, a spus Pires.

Și perspectivele sunt sumbre: oamenii de știință estimează că Portugalia va înregistra o scădere a precipitațiilor medii anuale de 20% până la 40% până la sfârșitul secolului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News