În perioada decembrie 2021-decembrie 2022, preţurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OCDE au urcat cu 18,4% şi în zona euro cu 25,5%, acelaşi procent ca în Uniunea Europeană, a menţionat OCDE, într-un comunicat preluat de Agerpres.
Cauza acestei scăderi din Spania a fost mai ales impunerea unui plafon la preţul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensaţii pentru operatorii care folosesc acest combustibil.
Ţările din OCDE în care s-a energia s-a scumpit cel mai puţin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) şi Norvegia (6,5%).
La polul opus, creşterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie şi până la 91,6% în Turcia.
Spania, al cincilea cel mai scăzut nivel al inflației din statele OCDE
Inflaţia interanuală în OCDE s-a situat la 9,4% la finalul lunii decembrie 2022, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022.
În Spania, inflaţia a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mică faţă de noiembrie, datorită scăderii preţurilor la energie.
Singurele ţări din OCDE care au avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveţia (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) şi Israel (5,3%). Adică nicio ţară din Uniunea Europeană, unde inflaţia medie s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.
România a depus la Paris un memorandum privind aderarea la OCDE
Memorandumul iniţial a fost depus la Paris, pe 15 decembrie 2022, de către premierul Nicolae Ciucă.
El a precizat pe 14 decembrie că aderarea la OCDE „este un demers naţional, pe care l-am asumat încă de la începutul guvernării”, iar România va face parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial.
La începutul anului trecut, pe 28 ianuarie, Ciucă a anunţat că deschiderea negocierilor de aderare la OCDE, după 18 ani de la depunerea candidaturii, este cel mai notabil rezultat pentru România după aderarea la NATO şi UE.
Ce va însemna pentru România aderarea la OCDE
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care majoritatea europeni – 23, sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
România şi-a depus prima dată candidatura pentru aderarea la OCDE, care este cea mai importantă organizaţie economică din lume, încă din aprilie 2004.
Procesul de aderare la OCDE este însă unul complex, de durată, similar cu procesul aderării la Uniunea Europeană.