„Avem nevoie de un stat palestinian real”, a declarat Albares, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, la Bruxelles. „Poporul palestinian nu trebuie să fie condamnat să rămână pentru totdeauna un popor de refugiați”, a adăugat șeful diplomației iberice.

Parlamentul spaniol a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu în favoarea recunoașterii statului palestinian în 2014, dar atât premierul de centru-dreapta de atunci, Mariano Rajoy, cât și succesorul său, liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, au susținut că recunoașterea oficială ar trebui să aibă loc doar „în concert” cu restul Uniunii Europene.

Albares a argumentat că schimbarea poziției Spaniei este direct legată de numărul mare de victime civile înregistrate în rândul palestinienilor după asaltul Hamas din 7 octombrie și după lansarea ofensivei militare a Israelului în Fâșia Gaza, precum și de lipsa de progrese în asigurarea păcii prin alte metode.

El a adăugat că recunoașterea statului palestinian este esențială pentru a pune capăt conflictului din regiune.

„Simțim aceeași solidaritate pentru cei 32.000 de palestinieni care au fost uciși ca și pentru cei 1.200 de israelieni”, a spus el.

„Această recunoaștere ia Israelul în ecuație: Recunoașterea statului palestinian este cea mai bună garanție de securitate pentru Israel”, a subliniat Albares.

În cadrul unei întâlniri informale de luni cu jurnaliștii care îl însoțeau într-un turneu în Orientul Mijlociu, Pedro Sanchez a sugerat că Spania ar putea recunoaște Palestina înaintea verii.

Premierul spaniol a fost unul dintre cei mai vehemenți critici din cadrul UE față de operațiunile militare ale Israelului în Gaza, iar marți a cerut explicații din partea autorităților israeliene în urma uciderii a șapte persoane care lucrau pentru organizația World Central Kitchen, a celebrului bucătar spaniol José Andrés, într-un atac aerian efectuat asupra enclavei palestiniene.

Într-o declarație comună publicată după summitul Consiliului European de luna trecută de la Bruxelles, șefii de guvern din Spania, Irlanda, Malta și Slovenia și-au anunțat disponibilitatea de a extinde recunoașterea statalității palestiniene, „de dragul păcii și securității” în regiune, „la momentul potrivit”.

Nouă dintre cele 27 de state membre ale UE recunosc în prezent dreptul palestinienilor la un stat, dar majoritatea au făcut acest lucru înainte de aderarea la blocul comunitar și în cadrul unui efort, încheiat 1988, între țările comuniste și cele nealiniate de atunci.

Doar Suedia, care a extins recunoașterea statului palestinian în 2014, a făcut acest lucru în calitate de membru al UE.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News