Numărul de pariori este în creştere
Specialiştii atrag atenţia că jocurile de noroc sunt la fel de periculoase precum drogurile. “Este o dependenţă la fel de puternică precum cocaina sau heroina. De fapt, şi modificările din creier sunt similare în timp ce joci”, potrivit lui Viorel Lupu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Jocurilor de noroc.
“La început – explică el – câştigă şi apoi încep să piardă şi se înglodează în datorii. (…) Adulţii ajung la divorţ, la închisoare”. Sau, mai rău, se sinucid. Chiar recent, un tânăr de 27 de ani, din Iaşi, şi-a pus capăt zilelor.
Pierduse sume mari la jocurile de noroc, inclusiv banii pentru repatrierea trupului neînsufleţit al fratelui său, mort în Anglia. Şi acesta s-a sinucis. Ambii erau dependenţi de “păcănele”.
Stăm binişor ca număr de aparate
Sălile de joc dedicate (cu mai mult de 15 aparate) generează 51% din venitul brut al pieţei jocurilor de tip slot-machines, fiecare astfel de aparat producând 1.000 de euro pe lună, echivalentul a două salarii medii, iar cele instalate în baruri şi în alte spaţii mai mici (3-5 aparate) totalizează 33% din valoarea pieţei, aducând în medie câte 400 de euro.
Dacă ar fi să ne luăm după densitatea aparatelor la mia de locuitori, cel mai mult se pariază în Bucureşti, Constanţa şi Argeş. Totuşi, cu un venit brut din jocuri de tip slot-machine pe cap de locuitor de 21 de euro, România este încă departe de media europeană de 36 de euro.
Pentru comparaţie, în Italia venitul este de şase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/ locuitor. Cât priveşte pariurile sportive, românii pierd, în fiecare an, în cele aproximativ 2.600 de agenţii de pariuri, 100-130 mil. euro.
Procurorii au sechestrat banii Loteriei
Loteria Română a ajuns subiect de dosar penal. Pentru că ar fi folosit la sediile sale din ţară aparate gen “păcănele”, la care nu deţinea autorizaţii, instituţia s-a ales cu poprire pe conturi. Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti au pus sub urmărire penală compania de stat şi o altă firmă, care, în tandem, ar fi produs la bugetul public un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.
Pentru a avea de unde să recupereze banii, anchetatorii au pus poprire asigurătorie pe conturile instituţiei. Chiar şi aşa însă, cu o sumă extrem de mare “sechestrată” provizoriu, Loteria Română a transmis ieri că jocurile pe care le organizează nu vor fi afectate. (Dan Băcan)