În prima variantă votată în Comisia Juridică din Camera Deputaților pe lista excepțiilor figurau: 

  • personalul didactic
  • personalul de îngrijire angajat de primărie
  • persoanele care sunt beneficiare de pensii de urmaș sau de invaliditate grad 3
  • personalul medico-sanitar din spitale, aziluri de bătrâni, asistenți personali ai persoanelor cu handicap
  • asistenți maternali, persoanele care ocupă funcții clericale sau au ocupații artistice
  • membrii Academiei Române
  • persoanele alese

Chiar înaintea votului final de miercuri din Camera Deputaților, Comisia de Muncă a introdus noi categorii care pot cumula pensia cu salariul. De data aceasta, este vorba de șefii autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar, care se finanțează integral.

Printre instituțiile de acest gen sunt BNR, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ANCOM sau ANRE.

Câți bani câștigă excepțiile

Potrivit declarației de avere pe care a depus-o în iunie 2022, guvernatorul BNR a încasat venituri de la stat, în 2021, de peste 1.2 milioane de lei. 

  • 960.752 de lei – guvernator BNR
  • 30.612 lei – membru al Academiei Române
  • 224.700 de lei – pensie

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a avut următoarele venituri încasate în 2021: 

  • 913.616 lei – viceguvernator BNR
  • 148.247 de lei – pensie
  • 16.862 de lei – pensie specială de fost parlamentar

Fostul premier Nicolae Ciucă a încasat, pe lângă venitul de la Palatul Victoria, și o pensie de serviciu de 214.990 de lei, aferentă anului 2021. 

Opoziția critică schimbările

„Ceea ce începuse ca un demers corect – să nu mai existe cumulul din bani publici – a ajuns, de fapt, la votul din plen o listă de excepții la excepții. Cei mai speciali vor fi exceptați de la regula care li se aplică celorlalți. Dacă ești mare fost politician și ai 9.000 de euro la o autoritate, poți primi 9.000 de euro și pensia specială. Și domnul Ciucă este excepție, asta este ce a ajuns astăzi la vot”, a reclamat deputata USR Oana Țoiu, în plenul Camerei Deputaților.

Cum motivează coaliția excepțiile

PSD și PNL au motivat introducerea amendamentului prin faptul că persoanele alese în funcții publice „ocupă poziții-cheie în guvernare și administrație și sunt responsabile de luarea deciziilor în numele cetățenilor și sunt învestite direct de către cetățeni”.

„O astfel de numire excede un simplu raport de muncă, numirea fiind o exercitare a puterii cetățenilor de a fi reprezentați și de a desemna un mandatar pentru luarea deciziilor. Cumularea pensiei cu salariul poate reprezenta un stimulent pentru ca persoanele competente să se implice în viața politică și să rămână în funcții publice. Acest lucru poate contribui la atragerea și menținerea unor profesioniști valoroși în domeniul guvernării și administrației publice, asigurând astfel o bunăstare și stabilitate pentru societate”, este motivarea oferită de coaliția de guvernare.

În privința mandatelor persoanelor care ocupă funcții publice de autoritate, „încetarea acestui mandat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei privind exprimarea opţiunii cu privire la suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale”.

Urmărește-ne pe Google News