În cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului executiv convocat luni la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, directorul general al acestei organizaţii, Ahmet Uzumku, a transmis că ” Rusia şi Siria nu au autorizat încă accesul la Douma pentru echipa OIAC”.

Ambasada britanică la Haga a cerut acces fără obstacole”Rusia şi Siria trebuie să coopereze”.

De cealaltă parte, Rusia, marele aliat al lui Basha al Assad, s-a angajat ”să nu se amestece” în activitatea misiunii OIAC.

Aceștia au fost invitați de către autorităţile de la Damasc să realizeze o investigație la Douma, dar luni, experţii sosiţi de sâmbătă în Siria, nu au putut să ajungă la Douma.

”Regimul sirian are o reputaţie odioasă în a folosi arme chimice împotriva propriului său popor. Utilizarea armelor chimice a devenit o armă de război extrem de frecventă în conflictul sirian”, a declarat ambasadorul britanic, Peter Wilson.

Moscova susține că acuzațiile potrivit cărora Rusia ar împiedica accesul misiunii OIAC în oraşul sirian Douma sunt fără fundament. ”Noi considerăm aceste acuzaţii ca fiind fără fundament”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început ”pentru o anchetă imparţială”.

Atacul chimic din Douma ar fi provocat moartea a peste 70 de oameni, printre care mulți copii. Totodată, alți 500 de oameni au fost răniți.

Mai multe înregistrări de pe rețelele sociale arată bombardamentele din capitala Damasc și orașul Homs, atacurile stânind reacții dure din partea Rusiei. De asemenea, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a propune condamnarea atacului alianței occidentale. Propunerea a fost respunsă.


Citește și: EXCLUSIV/Unul dintre artiștii cândva invidiați pentru bunăstarea sa, Adrian Sărmășan, își vinde hainele în piața de vechituri


 
 

Urmărește-ne pe Google News